Kreće testiranje u školama radi identifikacije darovitih učenika iz područja matematik

Sljedećeg tjedna obavit će se testiranje učenik 4. četvrtih razreda u svih 96 osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji radi identifikacije darovitih učenika iz područja matematike, koji će kroz županijski Centar izvrsnosti razvijati svojih talenata, najavljeno je u subotu.

Hina | 15.05.2021. / 18:00

Studenti, ilustracija (Foto: Getty Images)

Testiranje 3.424 učenika četvrtih razreda svih osnovnih škola u županiji obavit će se u sljedeću srijedu, četvrtak i petak. Nakon toga ćemo obraditi rezultate i darovite učenike uključiti u Centar izvrsnosti naše županije gdje će oni po posebno kreiranim programima razvijati svoje kapacitete, rekao je na konferenciji za novinare u Splitu ravnatelj Centra izvrsnosti Ivica Zelić.

Statistika pokazuje kako je jedan do dva posto učenika darovito za daljnji izvannastavni razvoj, dodao je. Želimo darovite učenike uključivati u za njih razvojne programe jer bez sustavnog rada njihova se darovitost ne razvija, poručio je Zelić.

Ovogodišnje testiranje i identifikacija darovitih učenik iz područja matematike nastavlja se nakon prošlogodišnje stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Trenutačno je u županijskom Centru izvrsnosti 394 učenika, a još oko šesto učenika uključeno je u dva razvojna programa unaprijeđena svojih sposobnosti u matičnim osnovnim školama, a ti se programi odnose na čuvanje baštine i dalmatinski suvenir.

Ravnatelj Zelić je naglasio da je Splitsko-dalmatinska županija jedina u Hrvatskoj koja kroz model centra izvrsnosti razvija učenike s talentima, i smatra kako bi se takav model mogao primjenjivati i na nacionalnoj razini. Voditeljica ovog projekta Ana Majić je rekla kako testovi nisu samo pokazivanje znanja, nego i kreativnosti razmišljanja u matematici.

Ovo je veliki korak u razvoju sustava prepoznavanja darovitosti, poručila je Majić. Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić je istaknuo kako je riječ o cjelovitom istraživanju sklonosti i nadarenosti učenika.

Splitsko-dalmatinska županija može biti ponosna na ovaj projekt kojim smo pokazali da može postojati održivi model rada s nadarenom djecom, zaključio je Đonlić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti