Počinje velika turneja "Hrvatska stvara": U potrazi za mladim inovatorima i kreativcima

U svakoj od županija, u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, održat će se predstavljanja projekta koja su otvorena za javnost.

Martina Čizmić | 27.02.2018. / 07:41

Projekt Hrvatska stvara (Foto: STEMI) (Foto: STEMI)

Projekt "Hrvatska stvara" kreće na turneju po cijeloj Hrvatskoj kako bi potaknuo inovativnost i kreativnost kod mladih te povećao interes za tehničkom kulturom, prirodoslovnim i znanstvenim područjima te poduzetništvom.

Turneja započinje u srijedu, 28. veljače, u Vukovaru, a obići će sve županije u Hrvatskoj.

U svakoj od županija, u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, održat će se predstavljanja projekta koja su otvorena za javnost, a pozvani su svi zainteresirani za uključivanje u projekt na bilo koji način.

Predstavljanje će započeti motivacijskim predavanjem, odnosno pričom o iskustvima vezanim uz gradnju tehnološke tvrtke STEMI koju su prepoznali i svjetski giganti poput Amazona, Intela i Googlea. Na taj se način želi insprirati mlade, ukazati im na tehnološku budućnost te ih potaknuti da rade na vlastitim projektima.

Nakon toga predstavit će se Code Club Hrvatska, svjetska mreža volonterskih klubova programiranja za djecu koja je krenula iz Velike Britanije. Uslijedit će hands on radionica za djecu kako bi se predstavila inicijativa Code Club koja će poslužiti kao platforma za provođenje projekta.

Naš je cilj inspirirati djecu da grade i šire svoje ideje, učeći putem. Želimo da kad djeca napuste Code Club krenu u potragu za drugim digitalnim aktivnostima, bilo to u njihovo slobodno vrijeme, u školi ili u odabiru karijere. Želimo da steknu vještine koje su im korisne – ne samo da nauče programirati, već da uče i računalno razmišljati (computational thinking), rješavati probleme, surađivati i podijeliti znanje, rekao je Marin Trošelj iz STEMI-ja.

Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu. Trenutno postoji više od 10.000 klubova u 130 zemalja svijeta. Njihov cilj nije da svi postanu programeri, nego da mladi imaju priliku zajedno istraživati i razvijati svoje ideje, da u suradnji s vršnjacima razvijaju digitalne vještine i kreiraju zajedničku budućnost bez obzira na karijeru koju odaberu.

Code Club je odlična inicijativa jer omogućuje mladima ulazak u svijet digitalnih tehnologija i stvaranja bez obzira na njihovu lokaciju ili imovinsko stanje. Gradeći zajednicu volontera, razvija civilno društvo i ukazuje mladima na potrebu vraćanja vrijednosti u društvo, kaže Ana Nikolić iz Udruge Programerko.

Pokretanjem Code Cluba županije dobivaju pristup pripremljenim projektima za programiranje u Scratchu, izradi mrežnih stranica, programiranju u Pythonu, kao i projektima za fizičko programiranje koristeći Microbit ili Raspberry Pi. Također, prvi koji se uključe u svakoj od njih dobit će i 2 STEMI hexapod robota s bogatim edukacijskim kurikulumom iz 3D modeliranja, izrade mobilne aplikacije i Arduino programiranja. Na taj način djecu očekuje švedski stol mogućnosti, a na njima je da zajedno s edukatorima odluče što ih najviše zanima te da se zajedno upuste u avanturu stvaranja.

 

 

 

Organizatori poručuju kako mladima žele predstaviti ono što se danas pruža mladima i pokazati kakva bi Hrvatska mogla biti sutra, Hrvatska koja se hvata ukoštac s izazovima i inovacijama, koja se umrežava da bi postigla vrhunske rezultate, stoga se pozivaju svi zainteresirani da se pridruže na predstavljanju projekta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti