Apple je prošle godine predstavio vlastiti čipset za prijenosna i stolna računala nazvan M1, s fantastičnim performansama koje su oduševile korisnike i višestruko nadmašile konkurenciju. Iz tvrtke su tada najavili da u odnosu na modele s Intelovim procesorima, M1 omogućuje do 3,5 puta bolje performanse i čak do šest puta bolje grafičke performanse. Sve to uz manje opterećenje baterije koja može trajati puno duže u odnosu na prethodne modele Appleovih prijenosnika.

Na nedavnoj konferenciji za medije predstavljena su nova računala s tim čipsetom, a Apple ga je čak ugradio i u iPad Pro. Proizvodnja vlastitih procesora dio je tranzicije koja bi trebala trajati oko dvije godine, nakon čega bi se svi Appleovi uređaji trebali isporučivati s njihovim hardverom, dok suradnja s Intelom odlazi u povijest.

Inženjeri kompanije već rade na novoj generaciji Appleova čipseta, a s obzirom na to da je M1 itekako podigao ljestvicu među procesorima, jasno je kako su očekivanja od njegova nasljednika velika te će sigurno donijeti još bolje performanse. Kako je Apple u pitanju, jasno je da nemamo nikakvih službenih informacija, no glasine koje su se ovaj tjedan pojavile na mreži kažu kako je već krenula masovna proizvodnja čipseta M2 koji će pokretati buduće generacije Appleovih računala. Njegova proizvodnja, prenose na stranici Laptop Mag, trebala bi trajati oko tri mjeseca tako da će biti spreman za isporuke najranije tijekom lipnja.

Prva računala koje će pokretati Appleovi čipseti nove generacije očekuju se u prodaji tijekom druge polovice godine, a najvjerojatnije će biti riječ o prijenosnim računalima iz serije MacBook. Glasine spominju novi model MacBooka Pro s dijagonalom ekrana od 16 inča te novi MacBook Air.