Počele prijave na ZICER-ov akceleratorski program: Najboljima se smiješi čak 200 tisuća eura

Osim programa Startup Factory, otvoren je i natječaj za novu Global Growth generaciju te sasvim novi Tech Transfer akcelerator.

Martina Čizmić | 15.04.2024. / 10:02

Frane Šesnić (Foto: ZICER)

Svi oni koji imaju ideju za pokretanje svog startupa ili su ga već pokrenuli, ali ne znaju što i kako dalje, imaju priliku prijaviti se na akceleracijski program ZICER-a i dobiti tisuće eura bespovratnih novčanih sredstava i potpora. 

Osim programa Startup Factory, otvoren je i natječaj za novu Global Growth generaciju te sasvim novi Tech Transfer akcelerator.

Podsjetimo, Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih osam godina kroz ovaj se program razvijalo ukupno 120 startupova. Prošle godine ZICER je uspješno lansirao program Global Growth koji pruža podršku startupovima pri osvajanju međunarodnih tržišta. Ove godine svome portfelju akceleratora dodaje i Tech Transfer program namijenjen onima koji žele komercijalizirati rezultate svojih znanstvenih istraživanja.

Za podršku razvoja poslovanja domaćih tehnoloških startupova ove je godine Grad Zagreb osigurao 200.000,00 eura. Riječ je o bespovratnim no equity sredstvima (ZICER ne ulazi u vlasničku strukturu startupa kojeg podržava) koja će startupovima omogućiti brži i lakši rast. Mladi timovi, koji posao tek postavljaju na noge, kroz Startup Factory mogu ostvariti 50.000,00 eura podrške, a jednak je iznos osiguran i za pobjednike Tech Transfer programa. Kroz Global Growth dodijelit će se ukupno 100.000,00 eura. Svi timovi koji će biti izabrani u ZICER-ove akceleracijske programe na razvoju poslovanja će raditi s vrhunskim mentorima, a znanja će stjecati kroz predavanja i radionice domaćih i stranih stručnjaka.

Za prijavu u ZICER-ove akceleracijske programe prihvatljiva su sva inovativna i disruptivna tehnološka rješenja, a glavna preporučena područja su zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost i kibernetička sigurnost, hrana i bio-ekonomija, edukacija, robotika, fintech, turizam, umjetna inteligencija i svemirske tehnologije.

Razvoj inovativnih tehnoloških rješenja i njihovu implementaciju u svakodnevni život vidimo kao prekretnicu koja mijenja naše društvo. Uz hackathone kroz koje potičemo razvoj rješenja za bržu digitalizaciju grada, poticanje razvoja startupova posebno kroz ZICER-ove akceleracijske programe naš je imperativ. Za podršku razvoja poslovanja domaćih tehnoloških startupova ove smo godine iz proračuna osigurali 200.000,00 eura, što dodatno obogaćujemo i sredstvima za korištenje ZICER-ovog prostora u kumulativnom iznosu od 18.000,00 eura. Riječ je o bespovratnim sredstvima koja će startupovima omogućiti brži i lakši rast. Za mlade timove koji tek posao postavljaju na noge, kroz Startup Factory akcelerator ćemo alocirati 50.000,00 eura, dok će startupovima koji streme izlasku na međunarodna tržišta biti dodijeljeno 100.000,00 eura potpore. Ove godine ZICER pokreće sasvim nov akceleracijski program namijenjen timovima znanstvenika koji žele svoja dostignuća temeljena na istraživanjima i razvoju transferirati u poduzetnički pothvat. Kroz Tech Transfer program za ovu je skupinu osigurano 50.000,00 eura. Svi izabrani timovi na razvoju poslovanja će raditi s vrhunskim mentorima, a znanja će stjecati kroz intenzivan raspored predavanja i radionica domaćih i međunarodno priznatih stručnjaka. Pozivam razvojne timove, mlade startupove, znanstvenike, kao i one koji već imaju rješenje s kojima žele izaći na međunarodno tržište, da se prijave u ZICER-ove akceleracijske programe. Prijave su otvorene do 7. svibnja. Svima želim sreću u natjecanju i uspjeh u poslovanju, poručio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Kao što startupove usmjeravamo da ne postoje granice i da je sve moguće ako si među najboljima, tako u ZICER-u kontinuirano inoviramo naše programe. Uz već prepoznat Startup Factory akcelerator, prošle smo godine lansirali Global Growth akcelerator koji već u prvoj godini postiže odlične međunarodne rezultate. Ove godine pokrećemo još jedan sasvim novi akceleracijski program ZICER Tech Transfer kroz koji ćemo timove znanstvenika kroz transfer tehnologije pripremiti za tržišne uspjehe. Promijenit ćemo praksu da vrijedni znanstveni projekti s potencijalom poboljšanja kvalitete života često zbog nedostatka poticaja, financija i poduzetničkih kompetencija ostaju u laboratorijima i znanstvenim člancima, a nikada ne ostvare svoj tržišni potencijal. Komercijalizacijom, takva rješenja postaju dostupna korisnicima rješavajući probleme, a istovremeno i osiguravajući sredstva za istraživanje i daljnji razvoj znanstvenih dostignuća. Zato pozivam sve s poduzetničinim aspiracijama, od studenata do znanstvenika, da se prijave na naše akceleracijske programe kroz koje će, uz financijsku podršku dobiti i ono mnogo vrjednije – znanje, povezivanje sa zajednicom i poligon za testiranje svog poslovnog koncepta. Naš tim stručnjaka, mentori i predavači bit će im na raspolaganju kako bi što lakše došli do cilja, dodao je Frane Šesnić, direktor ZICER-a i inicijator programa Startup Factory, Global Growth i Tech Transfer.

Global Growth akcelerator priprema startupove za izlazak na odabrano strano tržište. Primit će 5 startupova koji imaju jasnu namjeru izlaska na međunarodno tržište. Kriteriji za ulazak u ovaj program su da startupovi koji se prijavljuju u trenutku prijave nisu stariji od 5 godina od datuma osnivanja za softverska rješenja ili 7 godina za hardverska rješenja te da u prethodnoj godini imaju ostvarene prihode od prodaje od minimalno 50.000 eura. Odabrani startupovi početkom programa ravnomjerno će podijeliti 100.000,00 eura (svaki startup po 20.000,00 eura), a dobiti će i mentorsku, edukacijsku i promocijsku podršku.

Do kraja Global Growth programa odabrani startupovi će kreirati strategiju ekspanzije i međunarodne prodaje te poduzeti odvažne korake proboja na novo ciljano tržište. To znači da će odraditi sastanke s ključnim ljudima na svojem ciljanom međunarodnom tržištu, dobiti savjete mentora, imati razvijeni sales deck, pitchati pred investitorima i priključiti se ZICER hubu.

Akcelerator Tech Transfer namijenjen je razvojnim timovima čiji su projekti potekli iz znanstvenog/sveučilišnog istraživanja te koji zajednički razvijaju visokotehnološko rješenje. Prijaviti se mogu timovi koji imaju od 2 do 7 članova. U ovaj će se program primiti do 5 timova, a najbolja 2 osvojit će sredstva iz novčanog fonda od 50.000,00 eura (1. mjesto 30.000,00 eura i 2. mjesto 20.000,00 eura) te in-kind potporu u ukupnom iznosu od 7.200,00 eura za korištenje usluga ZICER-a u periodu od godine dana. Nakon završetka programa, sudionici će imati izvježban pitch, napisan pitch deck, razvijen poslovni plan te će biti spremni registrirati trgovačko društvo ili spin off već postojećeg društva.

Prijave za novu generaciju ZICER-ovih akceleracijskih programa su otvorene i trajat će do 7. svibnja 2024. putem web stranice www.zicer.hr. Provedba svih programa započinje u lipnju, a završava velikim finalom krajem listopada 2024. na startup konferenciji Zagreb Connect.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti