Krenuli ste čistiti snijeg? Za neke je bolje da tu aktivnost jednostavno - preskoče

Čišćenje snijega zasigurno nikome nije omiljena obaveza. No pojedinci bi se te aktivnosti trebali kloniti.

Hina | 26.01.2023. / 14:09

Čišćenje snijega, ilustracija (Foto: Getty Images)

Snijeg nameten pred kućnim pragom obično poziva vlasnika da ga očisti, no ljudi sa srčanim bolestima trebali bi dvaput promisliti prije nego što krenu u akciju, savjetuju liječnici jer kombinacija tjelesnog napora, temperature ispod ništice i slabo srce može izazvati ozbiljne medicinske posljedice.

Liječnici općenito savjetuju ljudima koji su liječeni zbog bolesti srca neka se na naprežu kada temperature padnu ispod nule.

Slika nije dostupna Želite imati zdravije srce? Evo kad biste trebali vježbati

Krvne žile sužavaju se pri niskim temperaturama i opterećuju srce koje mora raditi više kako bi opskrbilo kisikom krvožilni sustav, objašnjava kardiolog Thomas Voigtlaender.

Oboljeli od srčanih bolesti izloženi su povećanom riziku da im se srce pretjerano napreže pri niskim temperaturama, a u najgorem slučaju to može izazvati srčani udar.

Dakle, za ljude u kojih je dijagnosticiran povišeni krvni tlak, zatajenje srca, koronarna bolest srca, angina pektoris, fibrilacija atrija ili duboka venska artroza u nozi moraju biti posebno oprezni kada zahladi.

To međutim ne znači da ne smiju biti aktivni u zimskim danima i kardiolozi im općenito savjetuju lagane šetnje.

Operacija Znanstvenici zaustavili propadanje organa nakon smrti, obnovili stanične funkcije

Njemačka kardiološka zaklada sugerira srčanim bolesnicima da nose šal ili masku preko nosa i usta jer će tako u respiratorni sustav stizati topliji zrak.

Pri krajnje niskim temperaturama srčanim bolesnicima savjetuje se da ipak ne napuštaju kuću te da vježbaju u zatvorenom prostoru, primjerice voze sobni bicikl.

Pritom moraju paziti da borave u zagrijanoj prostoriji. Zaklada upozorava na studije koje pokazuju da su hladni domovi opasni za srčane bolesnike. Dakle svi koji imaju srčanih tegoba trebali bi boraviti u domu zagrijanom na ugodnu temperaturu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti