Kriptotržište u novom uzletu: "Trenutno se vodi borba noževima za tržišni udio i profit"

Ako je vjerovati novim najavama, u 2024. godini se sprema veliki mogući pomak kriptotržište - prema gore.

Branimir Vorša | 03.10.2023. / 14:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Blockchain tehnologija unosi novi život tradicionalnoj imovini, privlačeći ulagače dok cijene kriptovaluta fluktuiraju. Tržište za "tokenizaciju", koje uključuje digitalne tokene temeljene na blockchainu koji predstavljaju imovinu poput obveznica i dionica, sve više dobiva na zamahu.

Slika nije dostupna Zatišje na kriptotržištu: Investitori sve manje trguju bitcoinom

Vodeće financijske tvrtke poput London Stock Exchange Group (LSEG.L), WisdomTree i Mirae Asset Securities uložile su u platforme za trgovanje tokenima ili istražuju njihov razvoj. Franklin Templeton, UBS Asset Management i ABN Amro predstavili su tokenizirane verzije imovine poput fondova tržišta novca i zelenih obveznica.

Prema istraživanjima EY-Parthenona, više od trećine institucionalnih ulagača u SAD-u i gotovo dvije trećine bogatih ulagača planira ulagati u tokeniziranu imovinu u narednoj, 2024. godini.

Trenutno se vodi borba noževima za tržišni udio i profit, tako da su ove ideje za smanjenje troškova vrlo moćne, rekao je Colin Butler, globalni voditelj institucionalnog kapitala u blockchain tvrtki Polygon Labs.

Tokenizacija tradicionalnom financiranju nudi nekoliko prednosti, uključujući transparentno trgovanje, povećanu likvidnost, smanjenje troškova i brža rješenja putem pametnih ugovora. Međutim, kritičari ističu probleme kao što su praznine u trgovačkoj infrastrukturi, nedosljedna globalna regulativa i ograničena privlačnost ulagača.

Trenutačno tržišna kapitalizacija tokeniziranih javnih vrijednosnih papira iznosi 345 milijuna dolara, što je djelić tržišta kriptovaluta, vrijednog bilijun dolara. Ti su tokeni zabilježili rast od 2,3 posto u posljednjih 30 dana, zaostajući za povećanjem Bitcoina od 10 posto.

Kriptovaluta, ilustracija Naivni ulagači željeli zaraditi na kriptovalutama pa ostali bez novaca

Mislim da je ovo vrijeme drugačije, uglavnom zato što sada vidite kupnju velikih tvrtki na višoj razini, rekao je Morgan Krupetsky, voditelj institucija i tržišta kapitala u Ava Labsu.

Unatoč preostalim preprekama, uključujući potrebu za većim fondovima trgovanja, optimizam i dalje postoji kad je riječ o ulaganaju u kriptovalute.

U budućnosti se ljudi nadaju boljem mrežnom učinku gdje više tvrtki usvaja iste platforme kako bi imovinom postalo lakše trgovati, rekao je Doug Schwenk, izvršni direktor Digital Asset Researcha.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti