Zatišje na kriptotržištu: Investitori sve manje trguju bitcoinom

Na tržištu kriptovaluta trenutačno je zatišje, što najbolje pokazuje podatak o trgovanju najpopularnijom kriptovalutom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.08.2023. / 09:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zlatno doba bitcoina i kriptovaluta odavno je završilo i pitanje je možemo li (i kada) ponovno očekivati veliki rast vrijednosti kripta zahvaljujući kojem su se mnogi obogatili, dok su neki željni brze zarade završili u velikom minusu. O trenutačnoj situaciji na tom tržištu najbolje govori podatak o količini trgovanja najpopularnije kriptovalute.

bitcoin Ako se pita MMF - ništa od usvajanja kriptovaluta, evo što oni preporučuju

Naime, trgovanje bitcoinom palo je u kolovozu na najmanju razinu u posljednjih pet godina i pitanje je hoće li se uskoro oporaviti jer investitori dok vrijednost te kriptovalute manje-više stagnira nisu zainteresirani za velika ulaganja. U posljednjih nekoliko mjeseci vrijednost bitcoina tako varira od 25 do 30 tisuća dolara, što je daleko od najveće vrijednosti oko gotovo 60 tisuća dolara, koliko se u jednom trenutku moglo dobiti za jedan bitcoin.

Prema analizi CryptoQuanta, obujam trgovine na svim burzama sredinom kolovoza pao je na nešto više od 110 tisuća, najniže od studenog 2018. godine, dok je u ožujku ove godine taj obujam iznosio čak 3,5 milijuna. Ipak, dobra vijest za one koji u svojim kriptonovčanicima drže bitcoin jest da je njegova cijena od početka godine u plusu gotovo 60 posto.

Količina trgovanja smanjuje se na medvjeđim tržištima kako ulagači odlaze. To se dogodilo tijekom 2022. na većini burzi. Kako dalje napredujemo u tržište bikova, obujam trgovanja mogao bi nastaviti rasti, objasnio je voditelj istraživanja u CryptoQuantu Julio Moreno. Trenutačno je ukupna likvidnost tržišta slaba te su sudionici relativno nezainteresirani za trgovanje i u fazi čekanja nekog katalizatora, odnosno nekih naznaka promjena.

Kockanje Hoće li Britanci trgovanje kriptovalutama regulirati jednako kao i kockanje?

No kako je objasnio analitičar Josh Siegler, iako takvi kratkoročni katalizatori mogu biti različiti i mogu poprimiti mnoge oblike, oni nastavljaju vjerovati u dugoročnu priču o tekućem prihvaćanju kripta i bitcoina kao alternativne imovine i vrijednosti. Isto smatra i analitičar Bernsteina Gautam Chhugani, koji kaže da najveća prilika za investitore leži u zadržavanju kursa u novom tržišnom ciklusu. To znači da investitori više ne bi trebali razmišljati o nekim velikim skokovima vrijednosti i brzoj zaradi, već o kriptoimovini kao dugoročnoj investiciji.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti