Ako se pita MMF - ništa od usvajanja kriptovaluta, evo što oni preporučuju

Za sve one koji se i dalje nadaju da će njihov portfelj u kriptovalutama jednog dana steći status legalnog sreedstva za plaćanje, slijedi pljuska iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Branimir Vorša | 26.07.2023. / 14:43

bitcoin
bitcoin (Foto: Getty Images)

Međunarodni monetarni fond (MMF) snažno je preporučio da se kriptovalutama ne dodjeljuje status službene valute ili zakonskog sredstva plaćanja, navodeći potrebu za strogim propisima.

U nedavnom izvješću, MMF je naglasio važnost sveobuhvatnog pravnog temelja za učinkovito reguliranje kriptovaluta, koji se bavi aspektima privatnog prava i financijskog prava.

MMF je istaknuo neuspjehe platforme za kripto trgovanje FTX i stablecoina Terra Luna prošle godine, navodeći da je hitno uspostaviti jasne politike za zaštitu ulagača i spriječiti zlouporabu u industriji.

Sam Altman Suosnivač OpenAI-a ima novi projekt: Nudi vam novu kriptovalutu, a za uzvrat želi samo sliku vašeg oka

MMF o nedostatku zaštitnih mjera za investitore u kripto

Unatoč nedavnim izazovima u industriji, optimizam ulagača nastavlja se povremeno oživljavati, što dokazuje skoro udvostručenje Bitcoina ove godine. Bez snažnih zaštitnih mjera, povećani rizik od prijevare i lošeg ponašanja mogao bi nepovoljno utjecati na očekivane povrate ulagača, navodi se u izvješću MMF-a.

MMF je također izrazio zabrinutost zbog stabilnih kripto tokena denominiranih u čvrstim valutama, upozoravajući da bi potencijalno mogli zamijeniti službene valute i značajno utjecati na monetarnu i fiskalnu politiku zemalja, posebno na tržištima u nastajanju i gospodarstvima u razvoju.

Ovo je posebno istinito za tržišta u nastajanju i gospodarstva u razvoju, naglašavajući potrebu za sveobuhvatnim, dosljednim i koordiniranim političkim pristupom kriptovalutama, ističe se u spomenutom izvješću.

Ključne preporuke

MMF je dao i ključne političke preporuke, tvrdeći da je obrana od zamjene suverenih valuta održavanje vjerodostojnih domaćih institucija.

Transparentni, dosljedni i koherentni okviri monetarne politike ključni su za učinkovit odgovor na izazove koje postavlja kripto imovina, naglašava se u njihovom izvješću.

Kreatori politike trebali bi integrirati kripto unutar postojećih režima i pravila koja upravljaju tokovima kapitala, kako bi se osigurala stabilnost i smanjili potencijalni poremećaji, poručuju iz MMF-a.

U konačnici, porezne politike trebale bi osigurati nedvosmisleno postupanje s kripto imovinom, a administratori bi trebali pojačati napore za usklađivanje. Potrebni su posebni propisi kako bi se razjasnio porezni tretman kripto, uključujući poreze na dodanu vrijednost ili namete na prihod ili bogatstvo, piše u izvješću.

Slika nije dostupna Policija upozorava: Želite li ulagati u kriptovalute, dobro provjerite s kim poslujete

Očuvanje monetarnog suvereniteta

Prihvaćanjem sveobuhvatnog pristupa i provedbom nvedenih preporuka, kreatori politika mogu očuvati monetarni suverenitet, zaštititi interese ulagača i promicati financijsku stabilnost u digitalnom dobu, zaključak je MMF-ovog izvješća.

Prošle je godine kripto tržište doživjelo značajne gubitke, s gotovo 1,4 trilijuna dolara izbrisanih s njegove vrijednosti zbog bankrota u sektoru, predvođenih kolapsom FTX-a, druge najveće svjetske kripto burze u to vrijeme.

Izvor: imf.org
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti