Kriptovalute i blockchain tehnologija zainteresirali Zagrepčane

Cijela infrastruktura blockchaina može se koristiti i u drugim industrijama kako bi se mogle pratiti transakcije bez potrebe za trećom stranom

Martina Čizmić | 29.09.2017. / 12:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kriptovalute i blockchain tehnologija izuzetno su zanimljive teme, ne samo tehnološkom sektoru nego i običnim građanima. To je pokazala i Startup srijeda koju je organizirala Hrvatska mreža poslovnih anđela - Crane, a za koju se u prostorijama Tehnološkog parka Zagreb tražila karta više.

Pred više od 200 zainteresiranih, Mislav Javor, iOS i Solidity developer održao je zanimljivo i svima razumljivo predavanje o tome što je blockchain tehnologija, kako ona funkcionira, koliko je sigurna i u kojem smjeru će se njen razvoj kretati.

Okupljenima je istaknuo kako trenutno na svijetu postoji više od 800 kriptovaluta, no taj se broj mijenja iz dana u dan jer svatko može "izdati" odnosno stvoriti svoju kriptovalutu. Svaka njih ima svoje specifičnosti, a koja će "preživjeti" i postati relevantna većem broju ljudi, pokazat će vrijeme.

Osim toga, pojasnio je što je točno Bitcoin (BTC) i kako bi se on mogao nametnuti kao buduće sredstvo plaćanja, ali i objasnio zašto će uvijek biti samo 21 milijun Bitcoina odnosno što će se dogoditi 2140. kad Bitcoin ispuni svoju kvotu.

Zanimljivo je bilo čuti i glavne razlike između Bitcoina (kojeg je usporedio s kalkulatorom) i Ethereuma (kojeg je usporedio s računalom) te zašto se upravo uz Ethereum veže vjerojatno najvažnije područje u kojem će blockchain donijeti promjene – pametnim ugovorima (smart contracts).

Svaka od kriptovaluta ima svoje specifičnosti, s veoma je nezahvalno prognozirati koje će od tih stotina kriptovaluta nadjačati ostale.

Ono što se treba posebno istaknuti je činjenica da se cijela infrastruktura blockchaina može koristiti i u drugim industrijama kako bi se mogle pratiti transakcije bez potrebe za trećom stranom. Tako se predviđa da će blockchain tehnologija u budućnosti zamijeniti postojeću tehnologiju koja osigurava bankovne i kartične transakcije.

Okupljene je zanimalo sve - od toga kako uopće trgovati Bitcoinom, gdje ga se može u Hrvatskoj trošiti, kako uvesti plaćanje Bitcoinom u svoju trgovinu pa do toga kakva je budućnost kriptovaluta.

Cijelu raspravu možete pogledati u videu.


Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti