Ovdje se ne radi o mističnim predviđanjima bliske i dalje budućnosti "tipa Nostradamus", nego o analitičkom pristupu onome što nas sve zajedno očekuje, temeljeno na aktualnom stanju i trendovima razvoja tehnologije.

Autori su u infografici iskoristili predviđanja Raya Kurzweila, jednog od najpoznatijih "futurologa", koji trenutačno radi kao direktor inženjeringa u Googleu. Njegova knjiga The Singularity is Near je apsolutni hit i nezaobilazno štivo svih onih koji vole gledati unaprijed, većina ovih pokušaja da Kurzweil detektira budućnost kroz prizmu tehnologije dolazi upravo iz te knjige. Vjerodostojnost, ako se u ovakvim slučajevima uopće može tražiti, daje nevjerojatan podatak kako je od 1990. godine do danas Ray Kurzweil imao 147 predviđanja uz famoznu točnost od čudesnih 86%! Naravno, ni to nije apsolutno, ultimativno jamstvo kako će se većina onoga što možete pogledati u ovoj infografici obistniti, ali ako realno, objektivno pokušamo sagledati ono što smo prošli, čemu svjedočimo danas, nije nemoguće, dapače, da se u idućim godinama i desetljećima obistiti ono što Kurzweil vidi u "kristalnoj kugli tehnologije". 

Recimo, samo u narednih pet godina mnoge će se stvari promijeniti, pa će tako totalna snaga računala biti ekvivalentna snazi "svih ljudskih mozgova planete". Papirnate knjige i dokumenti će gotovo pa nestati pod naletom tehnoloških inovacija, autonomni automobili će dominirati na prometnicama, ljudi će imati "duboke odnose" s umjetnom inteligencijom, odnosno robotima... Do 2029. će se razvoj novih znanja i vještina autonomno razvijati na računalima, virtualna stvarnost se neće doživljavati slušalicama i kacigama, nego implantatima, a tvornički procesi, poljoprivreda i transport će se u potpunosti automatizirati... Što će se događati dalje, odnosno kako to vidi Ray Kurzweil sve tamo do 2099. godine možete pogledati u ovoj doista zanimljivoj, a u nekim segmentima i poprilično zastrašujućoj infografici. Jer, ako će se neke stvari obistiniti, oni koji se groze umjetne inteligencije blago rečeno neće biti zadovoljni... 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju