Kristalna kugla: Je li ovo najtočnije predviđanje budućnosti tehnologije?

Ovdje se ne radi o mističnim predviđanjima bliske i dalje budućnosti 'tipa Nostradamus', nego o analitičkom pristupu onome što nas sve zajedno očekuje, temeljeno na aktualnom stanju i trendovima razvoja tehnologije.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 20.08.2015. / 08:13

Kristalna kugla: Je li ovo najtočnije predviđanje budućnosti tehnologije?

Ovdje se ne radi o mističnim predviđanjima bliske i dalje budućnosti "tipa Nostradamus", nego o analitičkom pristupu onome što nas sve zajedno očekuje, temeljeno na aktualnom stanju i trendovima razvoja tehnologije.

Autori su u infografici iskoristili predviđanja Raya Kurzweila, jednog od najpoznatijih "futurologa", koji trenutačno radi kao direktor inženjeringa u Googleu. Njegova knjiga The Singularity is Near je apsolutni hit i nezaobilazno štivo svih onih koji vole gledati unaprijed, većina ovih pokušaja da Kurzweil detektira budućnost kroz prizmu tehnologije dolazi upravo iz te knjige. Vjerodostojnost, ako se u ovakvim slučajevima uopće može tražiti, daje nevjerojatan podatak kako je od 1990. godine do danas Ray Kurzweil imao 147 predviđanja uz famoznu točnost od čudesnih 86%! Naravno, ni to nije apsolutno, ultimativno jamstvo kako će se većina onoga što možete pogledati u ovoj infografici obistniti, ali ako realno, objektivno pokušamo sagledati ono što smo prošli, čemu svjedočimo danas, nije nemoguće, dapače, da se u idućim godinama i desetljećima obistiti ono što Kurzweil vidi u "kristalnoj kugli tehnologije". 

Recimo, samo u narednih pet godina mnoge će se stvari promijeniti, pa će tako totalna snaga računala biti ekvivalentna snazi "svih ljudskih mozgova planete". Papirnate knjige i dokumenti će gotovo pa nestati pod naletom tehnoloških inovacija, autonomni automobili će dominirati na prometnicama, ljudi će imati "duboke odnose" s umjetnom inteligencijom, odnosno robotima... Do 2029. će se razvoj novih znanja i vještina autonomno razvijati na računalima, virtualna stvarnost se neće doživljavati slušalicama i kacigama, nego implantatima, a tvornički procesi, poljoprivreda i transport će se u potpunosti automatizirati... Što će se događati dalje, odnosno kako to vidi Ray Kurzweil sve tamo do 2099. godine možete pogledati u ovoj doista zanimljivoj, a u nekim segmentima i poprilično zastrašujućoj infografici. Jer, ako će se neke stvari obistiniti, oni koji se groze umjetne inteligencije blago rečeno neće biti zadovoljni... 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti