Kršenje zakona u "najvećoj tvornici iPhonea": Previše privremenih zaposlenika i loši radni uvjeti

Uoči predstavljanja novih modela iPhonea organizacija China Labor Watch objavila je podatke o uvjetima rada u tvornicama u kojima se proizvode Appleovi telefoni.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.09.2019. / 13:00

Foxconn (Foto: AFP)

Apple će sutra predstaviti nove modele svojih pametnih telefona čija bi prodaja trebala početi već za 10-ak dana do 2 tjedna, tako da je njihova proizvodnja u kineskim tvornicama već počela kako bi na vrijeme stigli proizvesti i sastaviti milijune telefona. Kao i brojne druge velike kompanije, i Apple koristi usluge Foxconna, kineske kompanije koja je, osim po suradnji s Appleom, Microsoftom, Amazonom, Sonyjem i drugim tehnoloških gigantima, poznata i po teškim kršenjima prava radnika, koja prijašnjih godina neki nisu mogli izdržati pa su počinili samoubojstva u tvornicama.

Foxconn Djeca rade prekovremeno i noćne smjene kako bi ispunili rokove za isporuke Amazonovih uređaja

Radni i sigurnosni uvjeti s vremenom su se ipak poboljšali kako bi se izbjegle nove tragedije, no situacija za brojne radnike koji danima i noćima rade na sastavljanju gadgeta i dalje je daleko od idealne. Često možemo čitati o iskorištavanju školaraca i studenata, brojnim prekovremenim radnim satima te noćnim smjenama koje odrađuju oni koji to ne bi smjeli – školska djeca. Sada je objavljen novi izvještaj neprofitne organizacije China Labor Watch u kojem se navodi kako su Foxconn i Apple u "najvećoj tvornici iPhonea" u Zhengzhou prekršili kineski zakon o radu.

Foxconn (Foto: AFP) Radne smjene od 11 sati: Na proizvodnim trakama iPhonea X rade srednjoškolci

Prema tom zakonu, u kompanijama može biti zaposleno najviše deset posto privremenih zaposlenika, odnosno osoba koje primaju prihode za svoj rad, no nije im plaćeno bolovanje, mirovinsko, ni zdravstveno osiguranje, tako da je njihov ukupan trošak puno manji u odnosu na stalno zaposlene. Iako po zakonu, dakle, može biti samo do deset posto takvih zaposlenika u kompanijama, tijekom kolovoza za Foxconn je u navedenoj tvornici u kojoj se proizvode Appleovi telefoni radilo oko 50 posto privremenih zaposlenika. Također, u izvještaju China Labor Watcha spominju se i teški radni uvjeti za zaposlenike.

U situacijama poput početka prodaje Appleovih telefona ili općenito prije blagdanskog razdoblja kada je potrošnja najveća, a posebno su traženi gadgeti, Foxconn i druge kompanije trebaju dodatnu radnu snagu pa traže školarce, studente i privremene zaposlenike na određen rok. Iz Applea su također proveli istragu o zaposlenicima u toj tvornici koja je potvrdili da je broj privremeno zaposlenih "premašio njihove standarde" te surađuju s Foxconnom kako se takve stvari više ne bi ponavljale – iako se, očito, ponavljaju iz godine u godinu.

Slika nije dostupna Foxconn želi većinu radnika zamijeniti s robotima

Iz Foxconna također najavljuju rješavanje problema vezanoga za broj privremeno zaposlenih te napominju kako su otpustili dva menadžera iz tvornica u kojima su školarci radili prekovremeno i noćne smjene (što po zakonu također nije dopušteno), što je njihov dokaz da poduzimaju sve potrebne mjere koje bi trebale zadovoljiti njihove "visoke standarde".

Izvor: Bloomberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti