Kruna ruske protuzračne obrane: Rusi u tajnosti razvili i uveli protuzračni sustav koji može rušiti i ciljeve u Zemljinoj orbiti

Ruska protuzračna obrana dobila je sad i jedinu komponentu koja joj je nedostajala - sustav za obranu od prijetnji iz svemira.

Branimir Vorša | 30.12.2021. / 12:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija je u relativnoj tajnosti razvila i u vojnu uporabu uvela svoj najnoviji raketni protuzračni sustav S-550, koji je sposoban presretati ciljeve u Zemljinoj orbiti te hipersonične rakete.

Ruska novinska agencija TASS prenijela je vijest o uvođenju najnovijeg raketnog protuzračnog sustava S-550 u rusku vojsku pozivajući se na izvor blizak ruskom ministarstvu obrane.

Slika nije dostupna Korisnik Reddita pronašao "nevidljivog" američkog bombardera u letu na prilično neobičnom mjestu

To je potpuno novi mobilni strateški obrambeni sustav, kojem u svijetu nema ravnog i koji može pogađati i svemirske letjelice, bojne glave interkontinentalnih balističkih projektila te hipersonične ciljeve, prenosi TASS, citirajući neimovani navedeni izvor.

Sustav S-550 uspješno je dovršio testiranja na državnoj razini, a prva brigada već je stavljena na borbenu dužnost, piše ruska agencija.

Dolazak tog novog sustava zapravo upotpunjuje rusku višeslojnu protuzračnu obranu na svim razinama. Za zračne ciljeve na niskim visinama, tu je protuzračni sustav Pantsir, za dalekometnu protuzračnu obranu sustavi S-350, S-400 i S-500, a najnoviji S-550 sad pokriva i svemir.

Službeno, zasad, nema potvrde iz ruske vlade ili Kremlja o uvođenju tog novog protuzračnog sustava.

Slika nije dostupna Rusi dovršavaju testiranje svoje najubojitije krstareće rakete: Hipersonični Cirkon ulazi u rusku ratnu mornaricu već iduće godine

S-550 razvijen je i testiran u tajnosti, a javnost je prvi put za njega doznala u studenom, kad je ruski ministar obrane Sergej Šojgu opisao taj najmoderniji protuzračni sustav kao jedno od najvažnijih oružja ruske vojske tijekom panela kojim je predsjedao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kasnije je šef Rosteca, ruskog vojno-industrijskog konglomerata, rekao da S-550 ima veće područje na kojem može otkriti ciljeve te još veći domet raketa u usporedbi s prethodnim protuzračnim sustavima koje Rusija trenutno ima.

Izvor: RT
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti