Kuk: Vrlo mala vjerojatnost za još jedan jaki potres u petrinjskoj i zagrebačkoj zoni

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je u nedjelju kako se na epicentralnom području Pokuplja već dogodio potres maksimalne vrijednosti za to područje.

Hina | 03.01.2021. / 21:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zagrebački i petrinjski rasjedi nisu direktno povezani u smislu da će pomak jednog direktno potaknuti pomak drugog. No, često se događa, kazao je, da blizina potresa nekog epicentralnog područja aktivira rasjede, odnosno mjesto koje je već spremno generirati potres.

Pojasnio je da se potresi kod nas stalno događaju te da nema načina da bi se pretkazalo je li jedan ili nekoliko potresa koji su se dogodili na istom epicentralnom području označili početak serije i da će uslijediti neki jači potres, kazao je Kuk za RTL.

Ono što se zna je da nakon jakog potresa slijedi serija slabijih. Nekad je taj najjači potres prvi, a nekad se dogodi da imamo čak jedan i nekoliko jačih potresa prije i čitav niz slabijih nakon kojeg slijedi najjači.

Upitan kolika je vjerojatnost da uslijedi jaki potres snage šest po Richteru, odgovorio je da je tu potrebno raščlaniti epicentralno područje Pokuplja, gdje se već dogodio potres maksimalne vrijednosti koja je moguća na tom području.

Slika nije dostupna Nevjerojatna snaga prirode: Pogledajte video koji pokazuje koliko je potresa pogodilo područje oko Petrinje tijekom dva najjača potresa

Slika nije dostupna Udružili snage i napravili aplikaciju za pomoć unesrećenima u potresu: Na karti upisuju tko traži i nudi pomoć, a trebaju i volontere

"Za generirati potres tako velike jačine potrebno je vrijeme i golema energija. Mi imamo sad puno razloga vjerovati i velika je vjerojatnost da je ovo što se sad dogodilo potrošilo tu veliku većinu energije te da je vrlo mala vjerojatnost da bi se na tom području mogao dogoditi još jedan tako jaki potres. Isto vrijedi i za zagrebačko područje", zaključio je Kuk.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti