Kupujete novi prijenosnik? Ovo trebate znati!

Tvrdnje proizvođača PC-a o trajanju baterije u odnosu na situaciju u stvarnosti u nekim slučajevima razlikuju se i po nekoliko sati

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.04.2017. / 08:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Što vam je najvažnije prilikom kupovine prijenosnog računala? Dijelu korisnika najvažniji je snažan hardver, nekima je presudna veličina ekrana, a mnogima, pogotovo ljudima koji su često na putu, od najveće važnosti jest što duže trajanje baterije. Britanska organizacija za zaštitu potrošača Which? provela je istraživanje o trajanju baterije na prijenosnim računalima poznatih kompanija kako bi provjerili koliko je prosječno trajanje baterija u odnosu na tvrdnje proizvođača. Tijekom godine dana testirali su 67 modela laptopa te se pokazalo da se tvrdnje proizvođača o trajanju baterije u odnosu na situaciju u stvarnosti u nekim slučajevima razlikuju i za nekoliko sati, odnosno baterija nije izdržala niti pola vremena kojeg su naveli proizvođači. Ovo bi za mnoge korisnike mogao biti veliki problem, a svjetlom točkom pokazao se Apple i njihov MacBook Pro čija je baterija na testu izdržala više od deset sati rada.

Kao neke od primjera iz Which?-a izdvojili su Acerov model E15 čija bi baterija trebala izdržati šest sati, ali u praksi ne izdrži niti tri , Yoga 510 umjesto pet sati može izdržati dva sata i sedam minuta, dok je baterija na HP-ovom Pavilionu 14-al115na, umjesto devet sati, na testu izdržala četiri sata i 25 minuta.
Problem vezan uz baterije prijenosnika jest što ih kompanije testiraju u 'optimalnim uvjetima' u kojima su maksimizirane performanse računala, dok u stvarnosti korisnici rijetko koriste prijenosnike u takvim uvjetima, što utječe i na trajanje baterije. Ben Wood iz CCS Insighta za BBC je rekao kako postoje brojne varijable o kojima treba voditi računa prilikom mjerenja trajanja baterije te je iznimno teško definirati neko 'prosječno korištenje' računala i prosječnu potrošnju baterije jer ona ovisi o aplikacijama koje se koriste, svjetlini ekrana i slično.

Iz kompanija Geek Squad koja popravlja prijenosna računala kažu da, na temelju njihovog dugogodišnjeg iskustva, postoji direktna veza između količine softvera korištenog na laptopu i trajanja baterije te za što duže trajanje baterije korisnicima savjetuju gašenje opcija poput Bluetootha i WiFija (naravno, samo onda kada im bežične mreže ne trebaju i kada ih ne koriste), smanjenje svjetline ekrana, ali i korištenje softvera za štednju energije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti