Laboratorijska ispitivanja pokazala: Pfizerovo cjepivo vjerojatno štiti i protiv "britanske" varijante koronavirusa

Novo otkriće istodobno znači da razvoj cjepiva zasad ne bi trebalo započinjati ispočetka.

Hina | 20.01.2021. / 13:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepivo protiv COVID-19, koje su razvile tvrtke Pfizer i BioNTech vjerojatno će zaštititi pacijente i od zaraznije varijante virusa, koja je nedavno otkrivena u Britaniji i brzo se proširila svijetom, pokazali su rezultati novih laboratorijskih testova objavljeni u srijedu.

Ohrabrujući rezultati, dobiveni analizom krvi sudionika ispitivanja, temelje se na opsežnijim analizama od onih koje je američki proizvođač lijekova objavio prošli tjedan.

Naime, iz Pfizera su prošli tjedan izvijestili kako je slična laboratorijska studija pokazala da je cjepivo učinkovito protiv jedne ključne mutacije, nazvane N501Y, otkrivene u objema vrlo zaraznim novim varijantama koronavirusa koje se šire Britanijom i Južnom Afrikom.

Najnovije istraživanje, objavljeno na portalu bioRxiv.org, koje još nije prošlo stručnu recenziju, provedeno je na sintetskom virusu s 10 mutacija karakterističnih za varijantu poznatu kao B117, koja je identificirana u Britaniji.

Među 11 autora studije su Ugur Sahin i Oezlem Tuereci, suosnivači tvrtke BioNTech.

Nova saznanja daju novu nadu, osobito s obzirom na to da Britanci u zadnje vrijeme izvješćuju o rekordno velikom svakodnevnom broju smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19, a vjeruje se da je za njih odgovorna zaraznija varijanta.

Novo otkriće istodobno znači da razvoj cjepiva zasad ne bi trebalo započinjati ispočetka.

Testiranje je provedeno tako da su uzorci krvi 16 osoba cijepljenih tijekom ranijih kliničkih ispitivanja izloženi sintetskom virusu nazvanom pseudovirus. On je razvijen tako da posjeduje iste površinske proteine ​​poput B117, što karakterizira 10 mutacija.

Antitijela u krvi dobrovoljaca kojima je ubrizgano cjepivo, poznato kao Comirnaty ili BNT162b2, neutralizirala su pseudovirus jednako učinkovito kao i starija verzija koronavirusa za koju je cjepivo inicijalno i proizvedeno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti