Laboratorijski mini kiborg mozgovi računalnu igru Pong naučili igrati u svega pet minuta: "Žive u Matrixu. Kad su igri, oni vjeruju da su taj reket"

Stotine tisuća stanica ljudskog mozga uzgojenih u laboratoriju pronašlo je novi smisao života, igrajući retro računalnu igru Pong po čitave dane.

Branimir Vorša | 18.12.2021. / 10:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Australski znanstvenici iz Cortical Labsa naučili su umjetno uzgojene ljudske moždane stanice da nauče igrati računalnu igru Pong u svega pet minuta, što je značajno brže od primjerice umjetne inteligencije koja nauči igrati tu računalnu igru tek nakon 90 minuta.

Sustav nazvan "DishBrain" (mozak u posudici) čine moždane stanice uzgojene na mreži mikroelektroda koje stimuliraju te stanice.

Kako bi naučili te mini mozgove igrati Pong, tim znanstvenika je koristio single player verziju te računalne igre te slao električne signale desnoj i lijevoj strani mreže, kako bi indicirao gdje se nalazi kuglica u igri.

Umjetni mozak bi nakon toga pokrenuo neurone kako bi pomakao reket prema poziciji kuglice.

Mislimo da je pošteno nazvati ih kiborg mozgovima. Mi često kažemo za njih da žive u Matrixu. Kad su igri, oni vjeruju da su taj reket, pojašnjava Brett Kagan, glavni znanstvenik u Cortical Labsu.

Za vrijeme igranja Ponga, obrasci aktivnosti neurona određuju ti mini mozgovi u odnosu na kretanje reketa na desnu ili lijevu stranu.

Virtualni svijet u kojem se odvija sama računalna igra reagira na tu aktivnost, a stimuliranje iz elektroda pomaže mini mozgovima da nauče kako upralvjati reketom.

Kagan ističe, međutim, da iako mini mozgovi mogu učiti brže od umjetne inteligencije, oni nisu toliko vješti u igranju same igre te da bi ti organoidi izgubili protiv računala poput DeepMinda.

No, umjetnoj inteligenciji potrebno je 5000 mečeva u trajanju od 15 minuta da nauči igrati igru, dok je mini mozgovima potrebno tek 10 do 15 tih mečeva u igri.

Korištenjem DishBrain sustava pokazali smo da se i samo jedan sloj in vitro kortikalnih neurona može samoorganizirati i pokazati svjesno i inteligentno ponašanje, kad ga se utjelovi u simuliranom svijetu računalne igre, kaže Kagan.

Studija australskih znanstvenika objavljena je na znanstvenom repozitoriju bioRxiv.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti