Lažni tvorac bitcoina proslijeđen britanskim tužiteljima zbog "opsežnog krivokletstva i krivotvorenja dokumenata"

Ne samo da je britanski sud u ožujku presudio da Craig Wright nije tvorac bitcoina,već će dokazi iz te parnice sada biti proslijeđeni britanskim tužiteljima,kako bi se Wrighta moguće optužilo i za krivokletstvo te krivotvorenje dokumenata.

Branimir Vorša | 17.07.2024. / 13:42

Craig Wright
Craig Wright (Foto: Afp)

Craig Wright, australski računalni znanstvenik, lažno je tvrdio da je tvorac bitcoina, prema odluci suca iz Londona. Sudac James Mellor izjavio je da će Wright biti upućen britanskim tužiteljima zbog opsežnog krivokletstva i krivotvorenja dokumenata, nakon građanskog suđenja u ožujku.

Mellor, koji je u ožujku presudio da Wright nije čovjek iza pseudonima "Satoshi Nakamoto", rekao je da će uputiti dokaze iz slučaja Državnom tužiteljstvu za potencijalne optužbe. Unapređujući svoju lažnu tvrdnju da je Satoshi kroz više pravnih postupaka, dr. Wright je počinio 'najozbiljniju zlouporabu' procesa sudova Velike Britanije, Norveške i SAD-a, rekao je Mellor.

Porijeklo bitcoina seže u 2008. godinu, tijekom financijske krize, kada je Nakamoto objavio rad o digitalnoj valuti. Wright je 2016. godine tvrdio da je Nakamoto, ali se brzo povukao, navodeći kao razlog nedostatak hrabrosti da pruži dokaz.

Crypto Open Patent Alliance (COPA) tužio je Wrighta, tvrdeći da je počinio krivotvorinu u industrijskim razmjerima kako bi podržao bezobraznu laž da je on Nakamoto. Optužili su ga da tu tvrdnju koristi za teroriziranje programera i blokiranje daljnjeg razvoja tehnologije otvorenog koda. Sudska presuda dala je prednost COPA-i, označavajući značajnu pobjedu za programere otvorenog koda.

Wright, koji je svjedočio tijekom petotjednog suđenja, odbacio je optužbe i najavio planove žalbe na odluku. Ishod suđenja utječe na prava intelektualnog vlasništva povezana s bitcoinom i utječe na tri neriješene tužbe koje je Wright podnio na temelju svoje tvrdnje.

Mellor je izdao dvije zabrane sprječavajući Wrighta da prijeti pravnim postupkom protiv developera i naredio mu da objavi sudsku presudu kako bi pojasnio da on nije Nakamoto. Wright mora objavljivati ​​obavijesti na svojoj web stranici, društvenim medijima i Slack kanalima.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti