Lenovo na CES-u predstavio više od 40 novih uređaja

Glavna je značajka novih Lenovovih uređaja umjetna inteligencija i njihov fizički AI Core čip.

Martina Čizmić | 12.01.2024. / 08:42

Lenovo YogaBook 9i (Foto: Lenovo)

Lenovo se pridružio cijelom nizu poznatih proizvođača i brandova koji su u sklopu CES 2024 predstavili nove uređaja u svojoj ponudi. Kao i kod većine proizvođača ove godine, naglasak je bio na umjetnoj inteligenciji i povezivanju.

Tako su predstavili kompletnu liniju od više od 40 novih uređaja i rješenja koja pokreće umjetna inteligencija. Među najavljenim i predstavljenim uređajima su nove AI PC inovacije u Lenovo Yoga, ThinkBook, ThinkPad, ThinkCentre i Legion brendovima koje, a tu su i dva nova proizvoda koji su još uvijek u fazi koncepta, tablet, softverska aplikacija, Motorola AI značajke i brojni dodaci.

Predvodnici nove generacije Lenovo Yoga prijenosnih računala su Lenovo Yoga Pro 9i (16”, 9) i Lenovo Yoga 9i 2-u-1 (14”, 9), od kojih potonji dolazi u paketu s Lenovo Smart Pen i navlakom. Oba prijenosna računala imaju MIL-STD-810H1 ocjenu izdržljivosti i najnovije Intel Core Ultra procesore, fizički Lenovo AI Core Chip te  snažne baterije. Lenovo X Power maksimizira performanse Lenovo AI Core i Intel Ultra procesora u Lenovo Yoga Pro 9i (16”, 9). Ovo rješenje za podešavanje pokreće strojno učenje te poboljšava kreativne zadatke kao što su 3D renderiranje i korekcija boje filma raspodjelom procesorske snage za optimizaciju performansi, trajanja baterije i učinkovitosti hlađenja. Oba modela imaju nedavno predstavljenu tipku Copilot koja omogućuje brži pristup svakodnevnom AI suputniku u sustavu Windows 11.

  Microsoft Copilot Microsoft najavio najveću promjenu na tipkovnicama za Windows računala u skoro 30 godina

Lenovo Yoga Slim 7i (14”, 9) je tanko i lagano Intel Evo izdanje prijenosnog računala koje pokreću Intel Core Ultra procesori i WUXGA OLED zaslon. Za stvaranje sadržaja, Lenovo Yoga Pro 7i (14”,9) i Lenovo Yoga Pro 7 (14”,9) su prijenosna računala opremljena opcijom Intel Core Ultra procesora ili do AMD Ryzen 7 8845HS procesora, s do NVIDIA GeForce RTX 4050 GPU za prijenosna računala s NVIDIA Studio validacijom i PureSight Pro LCD ili OLED 3K zaslonom.

Lenovo Yoga Book 9i (13", 9) nasljednik je prvog svjetskog prijenosnog računala s dva OLED zaslona pune veličine, a dolazi s  Intel Core Ultra procesorima, PureSight OLED 2,8K zaslon i rotirajućim Bowers & Wilkins soundbarom. Također, može se opremiti raznim softerima za povećanje kreativnosti, uključujući Smart Launcher za grupiranje često korištenih aplikacija radi poboljšanja učinkovitosti, poboljšanu virtualnu tipkovnicu, AI za uljepšavanje rukopisa i više. Tu su još i nova konvertabilna prijenosna računala Lenovo Yoga 7i 2-in-1 (16”, 9) i Lenovo Yoga 7i 2-in-1 (14”, 9).

Lenovo Tab M11 tablet je uređaj namijenjen studentima, ljubiteljima filmova i svima koji vole crtati. Opremljen s Lenovo Tab Pen, olovkom koja pruža iskustvo pisanja i crtanja, dolazi s unaprijed instaliranim vrhunskim softverom koji poboljšava korištenje: Nebo za pretvaranje rukopisa u tekst, MyScript Calculator 2 za rješavanje jednadžbi i funkcija u u stvarnom vremenu i WPS Office za jednostavno pregledavanje i uređivanje dokumenata.

  Lenovo AvatarMaster (Foto: Lenovo)

Lenovo je također najavio nove ThinkBook proizvode, ThinkCentre stolna računala i dodatke za tržište malih i srednjih tvrtki (SMB), s inovativnim značajkama, pametnim dizajnom i AI PC poboljšanjima. Novi ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid fleksibilno je hibridno rješenje s osnovnim sustavom prijenosnog računala i tabletom koji mogu raditi neovisno ili zajedno te se neprimjetno prebacivati s prijenosnog računala na tablet uz hibridno iskustvo između Windows i Android sustava.

ThinkBook 13x Gen 4 je snažno Intel Evo Edition prijenosno računalo s dugim trajanjem baterije, ugrađenom Copilot tipkom te je prvo Lenovo prijenosno računalo s neutralnom emisijom ugljika za SMB-ove. ThinkBook 14 i Gen 6+5 ima 14,5-inčni 3K zaslon i uključuje priključak Graphics Extension (TGX) koji podržava novi ThinkBook Graphics Extension (TGX) dock koji povećava AI računalnu snagu.

Lenovo je također predstavio ažurirani ThinkBook 16p Gen 5 koji ima podršku za novi Magic Bay Studio i uključuje 4K kameru i integrirane zvučnike. ThinkCentre neo Ultra iskorištava tehnologiju za isporuku nove generacije računala s umjetnom inteligencijom ultra malog formata, a ThinkCentre neo 50a Gen 5 sve-u-jednom stolno računalo bit će dostupno u formatu od 24 i 27 inča. 

Nedavno je na događaju Lenovo’s Tech World 2023, Lenovo prikazao primjer rješenja osobnog AI asistenta za računala s umjetnom inteligencijom kao dio svoje AI for All vizije.  Privremeno nazvan Lenovo AI Now Personal Assistant pruža personalizirana interaktivna iskustva temeljena na bazi znanja korisnika na uređaju. AI Assistant će pojednostaviti tijek rada i poboljšati suradnju na osobniji i impresivniji način. Koristeći prirodni jezik, korisnici će moći provjeriti i promijeniti uobičajene postavke kao što su prikaz ili izvedba, pretraživati i sažimati e-poštu i dokumente, stvarati pozivnice za sastanke te spajati kameru uživo i avatare tijekom videokonferencije. Lenovo AI Now Personal Assistant započet će se uvoditi u prvoj polovici 2024. u Kini.

Lenovo LOQ 15IRX9 (Foto: Lenovo)

Osim toga, Lenovo je na CES-u prikazao dva koncepta uređaja. Mechanical Energy Harvesting Combo je proizvod koji koristi mehaničko kretanje i sunčevo zračenje za napajanje miša i tipkovnice, eliminirajući potrebu za punjenjem. Miš i tipkovnica ergonomski su dizajnirani kako bi pružili udobnost i angažman za korisnika. Proizvod također podržava Bluetooth i 2,4G bežične načine povezivanja, osiguravajući jednostavno povezivanje s više uređaja. 

Lenovo ThinkBook 13x Gen 4 SPE je inovativni dokaz koncepta koji se može pohvaliti snažnim performansama i predvodi trend inteligentnih poklopaca za prijenosna računala personalizacijom boja. Kroz Lenovo hardverska i softverska algoritamska rješenja i iskorištavanjem E Ink Prism tehnologije, korisnici mogu prilagoditi vanjske korice različitim uzorcima, stvarajući jedinstveni izgled prijenosnog računala. Ovaj koncept podržava do tisuću različitih slika, omogućujući korisnicima da izraze svoju osobnost i kreativnost. S tehnologijom ultra niske potrošnje energije iz E ink-a i Lenovo dizajnom sustava, gornji poklopac koji mijenja boju neće utjecati na trajanje baterije – čak i kada je sustav isključen, gornji poklopac se i dalje može mijenjati. 

Lenovo je predstavio nova poslovna i potrošačka prijenosna računala dizajnirana za otključavanje novih AI iskustava i povećanje produktivnosti, kreativnosti i učinkovitosti. Novi Lenovo ThinkPad X1 Carbon, ThinkPad X1 2-u-1 i IdeaPad Pro 5i su Intel Evo prijenosna računala koja pokreću najnoviji Intel Core Ultra procesori i Windows 11 koji pružaju optimalnu energetsku učinkovitost, performanse i impresivna iskustva. Namjenska podrška za AI ubrzanje pomoći će korisnicima prihvatiti nova iskustva i poboljšati učinkovitost u radu i igri, uključujući mogućnosti koje omogućuje Copilot u sustavu Windows. Bilo za posao ili slobodno vrijeme, ova prijenosna računala Lenovo među prvima su koja pokreću AI računalnu revoluciju koja će iz temelja promijeniti način na koji ljudi stvaraju, surađuju i komuniciraju s osobnim računalima. Dizajnirani kako bi korisnicima ponudili najopsežnija PC iskustva dosad, novi ThinkPad X1 i IdeaPad Pro 5i pomoći će korisnicima prihvatiti novu generaciju AI računalstva.

Lenovo Legion 9i (Foto: Lenovo)

Lenovo ThinkVision 27 3D monitor je sada dostupan i spreman za povećanje produktivnosti i učinkovitosti. 3D monitor bez naočala ima  intuitivniju i interaktivniju verziju korisničkog sučelja 3D Explorera, koja kreatore pozdravlja u 3D svijetu, a može se koristiti i u 2D. Dodatno, monitor sada dolazi s povećanom softverskom podrškom kroz vlasničke aplikacije, uključujući Design Engine, koji eliminira potrebu za pojedinačnim dodacima za pružanje istinskog međudimenzionalnog iskustva hibridnog dizajna. Korisnici sada mogu dizajnirati u 2D i vizualizirati u 3D ili koristiti njegov 2D-u-3D Converter, omogućujući 2D u 3D konverziju slike, videa i sadržaja u stvarnom vremenu koju pokreće umjetna inteligencija. Uz AI, visoka rezolucija s visokom stopom osvježavanja, 2D sadržaj se trenutno pretvara u živopisan 3D sadržaj s preciznom prostornom rekonstrukcijom, bez obzira na to koliko složene pozadine mogu biti, a sve to bez potrebe za dodatnom snagom ili nadogradnjom sustava.

Novi gaming ekosustav tvrtke Lenovo debitirao je na CES-u 2024 s osobnim računalima temeljenim na Microsoft Windows 11, perifernim uređajima, softverom i uslugama koje isporučuju snagu, optimizirano hlađenje, grafiku, prednosti AI-a i slobodu izgradnje ultimativnog gaming sustava. Novi portfelj osobnih računala uključuje niz 16-inčna gaming prijenosnih računala i stolna računala nove 9. generacije Lenovo Legion. 

Novost ove godine su i prijenosna računala Lenovo LOQ 15IRX9, Lenovo LOQ 15IAX9I, Lenovo LOQ 15IAX9 i Lenovo LOQ 15AHP9 te Lenovo LOQ Tower 17IRR9 za gamere koji tek započinju svoj gamerski put. 

Srž ove nove gaming linije je obitelj Lenovo vlasničkih hardverskih AI čipova – nazvanih LA AI čipovi – i prednosti koje oni donose Lenovo Legion i Lenovo LOQ gaming prijenosnim računalima. Prvi put predstavljeni na prošlogodišnjem CES-u, ovogodišnji LA AI čipovi omogućuju prijenosnim računalima Lenovo Legion i Lenovo LOQ postizanje još većeg FPS-a i povećanu energetsku učinkovitost. 

Odabrani Lenovo Legion sustavi, uključujući Legion 7i (16”, 9) i Legion 5i (16”, 9) sada su opremljeni AvatarMasterom, novom aplikacijom koju pokreće AI, a koja profile korisnika pretvara u 3D digitalni avatar, s potpunim mogućnostima prilagodbe od izgleda i crta lica do odjeće i dodataka. Nakon što kreiraju i prilagode svoje avatare, korisnici mogu animirati i emitirati svoju digitalnu verziju tijekom videokonferencija, gaming sesija i na više platformi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti