Lenovo na IFA-i predstavio nova računala koja žele biti još pametnija

Lenovo je iskoristio sajam IFA kako bi predstavio čak pet novih računala namijenjenih privatnim korisnicima.

Martina Čizmić | 06.09.2019. / 13:23

Lenovo računala na IFA (Foto: Zimo)

Lenovo je na sajmu IFA u Berlinu, na svom Tech Life događanju, predstavio nove predstavnike ThinkPad i Yoga serije računala. Kako su istaknuli na samom početku, navike korisnika se mijenjaju te će ljudi u budućnosti više tražiti iskustvo, a ne samo proizvod. Zbog toga su se i oni fokusirali na poboljšavanje korisničkog iskustva i prilagođavanje proizvoda korisničkim potrebama.

“Nažalost, pametni telefoni danas imaju bolji ekran nego većina laptopa. Korisnici žele bolji ekran, ali to ne znači da žele 4K ili 8K, nego da on bude svjetliji i sa žarkijim bojama”, rekao je novinarima Dilip Bhatia iz Lenova.

Osvrnuo se i na trenutno aktualni trgovinski rat između Kine i SAD-a jer je Lenovo u specifičnoj situaciji. Naime, Lenovo je na svom početku bio kineska tvrtka, no u međuvremenu ga je kupio IBM, tako da je njihovo vlasništvo sad manjinski kinesko, a većinski američko. Osim toga, oni većinu svojih proizvoda izrađuju u vlastitim tvornicama, pa Trumpove sankcije i crne liste ne utječu na njihovo poslovanje.

No Lenovo ima korisnike po cijelom svijetu - od Kine preko SAD-a pa do Europe. Prilikom razvoja novih proizvoda pitali su svoje korisnike što im najviše smeta i dobili zanimljive podatke. Korisnici u pojedinim regijama imaju različite potrebe i želje, ali neke su im stvari zajedničke. Zbog toga su odlučili ponajprije poboljšati ekran, izdržljivost baterije, ali i osigurati da njihovi korisnici budu uvijek povezani s ostatkom svijeta.

Stoga su novi predstavnici serije Yoga dobili osvježen dizajn, izdržljiviju bateriju i ekran koji zauzima veći prostor na poklopcu te prikazuje žarke boje i najsitnije detalje.

Lenovo Yoga C940 (Foto: Zimo)

Lenovo Yoga C940 i S740 uključeni u u Intelov inovativni program Prjekt Atena te su među najtanjima i najlakšim uređajima u seriji Yoga. Opremljeni su posljednjom generacijom procesora Intel Core i operativnim sustavom Windows 10, a dojam na novim ekranima dodatno će pojačati opcija Super Resolution, koja može poboljšati video na FHD 1080p, te Q-Controlom, koji omogućuje korisniku da prilagodi performanse računala njegovim trenutnim potrebama.

Treba istaknuti i da pojedini modeli na odabranim tržištima (Hrvatska nije jedna od njih), dolaze s predinstaliranom Amazon Alexom i podrškom za rad sa zatvorenim poklopcem, što znači da je moguće komunicirati s Alexom čak i kad je prijenosno računalo zatvoreno i u stanju pripravnosti.

Lenovo na IFA-i o privatnosti (Foto: Zimo)

Posebnu su pozornost posvetili privatnosti korisnika jer je njihovo istraživanje pokazalo da polovicu korisnika posebno zabrinjava da će im web-kamera biti hakirana. To je i razumljivo jer prijenosno računalo koriste u spavaćim sobama (44 posto), ali i kupaonicama (8 posto). Zato je Lenovo u web-kameru na novim uređajima ubacio mogućnost automatskog zamućivanja pozadine kako tijekom videopoziva druga strana ne bi vidjela gdje se korisnik nalazi (i kakav je nered iza njega).

Novi 14-inčni Lenovo Yoga C940 konvertibilan je 2-u-1 laptop s metalnim kućištem, a opremljen je cijelim nizom opcija koje osiguravaju privatnost korisniku. Tako je moguće zatvoriti web kameru pomoću poklopca TrueBlock Privacy, ulogirati se u računalo bez upisivanja lozinke pomoću Windows Hello biometrijske autentifikacije, a pametna olovka skrivena je u kućištu

Deseta generacija procesora Intel Core i7 dinamično nadograđuje videosadržaj u programu Windows Media Player na Super resolution, čime je omogućena čišća slika na opcionalnom zaslonu 4K HDR. Podržava brzi Wi-Fi 67 i dolazi sa zaslonom Dolby Vision te redizajniranim Sound Barom s ugrađenim zvučnim sustavom Dolby Atmos za sveobuhvatan zvuk u bilo kojem načinu rada.

14-inčni Lenovo Yoga S740 osmišljen je kako bi pomagao korisnicima uštedjeti vrijeme. Pokreće ga procesor Intel Core desete generacije i dolazi s hands-free IR kamerom za prijavu i sa senzorom za očitavanje dubine objekta u kadru (time-of-flight (TOF). Teži samo 1,4 kilograma te ultratanak, s opcionalnim 4K VESA400 HDR zaslonom i Dolby Vision omogućuje nevjerojatan zvuk sa zvučnim sustavom Dolby Atmos, opcionalnim grafičkim karticama NVIDIA GeForce te s unaprijeđenim načinom rada Eye Care, koji pomaže u smanjivanju naprezanja očiju nastalog od emitiranja plave svjetlosti. Baterija bi trebala trajati do 14 sati s tehnologijom RapidCharge (na opcionalnom zaslonu FHD).

Lenovo Yoga C940 (15-inčni model) 2-u-1 konvertibilni je uređaj s karakterističnim dizajnerskim detaljima kao što su urezana web-kamera na njegovu poklopcu za bolji prihvat, ugrađena olovka u kućište s mogućnošću punjenja, TrueBlock Privacy Shutter i Windows Hello, biometrijska provjera otiska prsta za još veću sigurnost. Također, dostupna je i visoka izvedba, brza Wi-Fi 67 mogućnost povezivanja, najnovije mogućnosti glasovne usluge Alexa te mogućnosti bržeg uređivanja fotografija i videomaterijala uz procesore devete generacije Intel Core, kao i opcionalni zaslon 4K VESA400 HDR pojačan na 500 nita svjetline u ultratankom okviru daje do 12 sati neprekidne zabave (u opciji FHD).

Lenovo Yoga S740 (15-inčni model) dolazi opremljen s mobilnim procesorom devete generacije Intel Core i9 i grafičkom karticom NVIDIA GeForce GTX1650, u kombinaciji s 15-inčnim zaslonom FHD HDR s Dolby Vision svjetline 500 nita i promišljenim detaljima kao što je TrueBlock Privacy Shutter te dugotrajnom baterijom.

Lenovo Yoga C740 (Foto: Zimo)

Potpuno metalni prijenosnik Lenovo Yoga C740 dostupan je s 14-inčnim ili 15-inčnim ekranom u dvije elegantne nijanse, Mica ili Iron Grey. Zahvaljujući mekim zaobljenim rubovima tog otmjeno izrađenog konvertibilnog uređaja jednostavno se prelazi s laptop na tablet način rada i natrag. Tu je i autonomija baterije do 13 sati u 14-inčnom modelu te do 15 sati u 15-inčnom modelu, mobilni procesor desete generacije Intel Core i7 i zvučni sustav Dolby Atmos. 15-inčni model dolazi s do FHD VESA400 HDR zaslonom osjetljivim na dodir svjetline 500 nita i Dolby Vision ili IPS (In-Plane Switching) FHD zaslonom osjetljivom na dodir s lakšim 14-inčnim modelom.

13-inčni Lenovo Yoga C640 spaja performanse Intel Core i7 procesora desete generacije s kompaktnom prenosivošću uglađenog 2-u-1 uređaja. Okretanjem fleksibilnih rotirajućih šarki koje se okreću za 360 stupnjeva jednostavno se mijenja način rada iz radnog u onaj prilagođen za zabavu. Ovaj novi prilagodljivi uređaj s opcionalnim integriranim, ultrabrzim 4G LTE načinom povezivanja (opcija Wi-Fi dostupna je samo s opcionalnim Wi-Fi 67 povezivanjem) pruža do 20 sati autonomije baterije zahvaljujući optimiziranim performansama procesora.

Operativni sustav Windows 10 Home dostupan je na LTE i Wi-Fi modelima samo s opcionalnom Lenovo digitalnim olovkom za skiciranje ili pisanje napomena.

Nova računala Lenovo Yoga trebala bi biti dostupna u rujnu i listopadu u Hrvatskoj, a cijena još nije definirana. 

Lenovo Yoga računala, cijena i dostupnost (Foto: Zimo)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti