Let u svemir za 18 mjeseci [VIDEO]

Virgin Galactic, Američka kompanija u vlasništvu Sir Richard Branson-a, koja razvija prvi komercijalni let u svemir, objavila je kako su uspješno obavili prvi slobodni let SpaceShipTwo-a pod nazivom VSS Enterprise. Svemirska letjelica odvojena je od svog matičnog broda na visini od 13,700 metara.

Zimo Zimo Zimo | 11.10.2010. / 11:31

Let u svemir za 18 mjeseci [VIDEO]

Virgin Galactic, američka kompanija u vlasništvu Sir Richard Branson-a, koja razvija prvi komercijalni let u svemir, objavila je kako su uspješno obavili prvi slobodni let SpaceShipTwo-a pod nazivom VSS Enterprise. Svemirska letjelica odvojena je od svog matičnog broda na visini od 13,700 metara.

Prvim letom upravljali su Pete Siebold i njegov asistent kopilot Mike Alsbury. Ciljevi ove misije bili su otpustiti letjelicu sa matičnog broda bez nastanka problema, i sletjeti u Mojave Air i Space Port u Kaliforniji. Matični brod (Eve) letio je 40 puta samostalno (poslijednji puta 5. listopada) bez ikakvih sigurnosnih problema, te 4 puta u kombinaciji sa svemirskom letjelicom.

Virgin Galactic-ov šef Sir Richard Brandson nedavno je objavio kako očekuju prvog putnika u svemiru u narednih 18 mjeseci. Putnici koji će letjeti Virginovim letom u svemir, vidjet će Zemlju sa udaljenosti od 100km. Sretnici koji će imati priliku prisustvovati ovom događaju provest će nekoliko minuta u beztežinskom stanju, i vidjet će mračnu stranu svemira, te okrugli oblik našeg matičnog planeta Zemlje. Nekoliko stotina karata već je unaprijed prodano po cijeni od 200,000$ po komadu. Let u svemir najavio je i hrvastki poduzetnik Juroslav Buljubašić, a u nedavnom intervjuu želju za letom u svemir iskazao je i Nikola Žinić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti