Leteći čovjek Franky Zapata uspio flyboardom preletjeti La Manche

Deset dana nakon neuspjeha, leteći čovjek Franky Zapata uspio je u nedjelju na svojem izumu flyboardu preletjeti kanal La Manche koji razdvaja Francusku od Velike Britanije.

Valentina Pavlica | 04.08.2019. / 12:42

Galerija

Franky Zapata je krenuo u 8:15 s plaže Sangatte u Francuskoj i uspio se opskrbiti kerozinom na pola puta te se spustio dvadesetak minuta poslije u zaljev St. Margaret na južnoj obali Engleske. Letio je preko mora na visini od 15 do 20 metara.

Njegov flyboard je autonomni leteći stroj pogonjen kerozinom koji je spremljen u Zapatinu ruksaku, a opremljen je peterima mini turboreaktorima koji mu omogućuju da poleti i razvije brzinu do 190/km na sat stojeći u zraku.

Zapata, koji je javnosti postao poznat 14. srpnja leteći iznad Elizejskih poljana u Parizu, pokušao je svoj podvig izvesti 25. srpnja, na dan kada je prije 110 godina Louis Bleriot kao prvi pilot preletio La Manche.

Za prelet preko kanala širinokog oko 35 kilometara mora se opskrbljivati gorivom na putu. U prvom pokušaju promašio je platformu na brodu s koje se trebao opskrbiti gorivom i pao u more. (Hina)

Počinje jedan od najkontroverznijih eksperimenata u znanosti: ''Cilj je rješavanje gorućeg problema u zdravstvu''

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti