Japanski hibrid čovjeka i životinje sve je bliže ostvarenju

U Japanu započinje jedan od najkontroverznijih eksperimenata u znanosti. Spajanje čovjeka i životinje kako bi iz takvih embrija uzgajali ljudske organe za transplantaciju.

Vibor Vlainić | 02.08.2019. / 07:27

Galerija

San japanskog znanstvenika Hiromitsua Nakauchija farma je na kojoj će se ovce, svinje ili majmuni uzgajati s organima za ljude. Japanska Vlada konačno mu je dopustila prvi korak. Embrije miševa i štakora genetski će izmijenjeniti kako ne bi mogli stvoriti vlastitu gušteraču. Zatim će u njih ubaciti ljudske matične stanice.

Profesor Kristian Vlahoviček sa Zavoda za molekularnu biologiju na PMF-u tvrdi da znanstvenici žele vidjeti mogu li takve stanice poprimiti obilježja gušterače u mišu, a da još uvijek zadrže ljudsku osobnost i ljudska svojstva. Odgovorio je i na kritike skeptika da se rade poboljšanja ljudi.

Nije cilj stvaranje nekih možebitnih mutanata ili eventualno poboljšavanje ljudskih svojstava, već rješavanje jednog vrlo gorućeg problema u zdravstvu, a to je transplantacijska medicina, zaključuje Vlahoviček.

Bude li to uspješno, Nakauchi i njegov tim tražit će dopuštenje da isti eksperiment provedu na svinjama. Sve bi trebalo biti strogo regulirano pa će morati prekinuti početni ekspertiment ako se iz embrija razviju glodavci čiji bi mozak imao više od 30 posto sličnosti s ljudskim.

Isti znanstveni tim prošle je godine pokušao stvoriti embrij koji je kombinacija čovjeka i ovce. No embrij je na kraju sadržavao vrlo malo ljudskih stanica i brzo je uništen.

Vlahoviček dodaje da su do sada bilo kakvi pokušaji kombinacije stanica ljudi i životinja bili neuspješni. Vjerojatnost je vrlo mala da će se pronaći nekakav mehanizam za takvu primjenu, govori na kraju razgovora.

Još jedan kontroverzan eksperiment bio je stvaranje genetski modificiranog djeteta, što je prošle godine napravio kineski znanstvenik He Jiankui. Svjetska zdravstvena organizacija sada je pozvala sve zemlje svjeta da zaustave bilo kakve eksperimente koji bi doveli do rađanja genetski modificirane djece.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti