Letovi će trajati duže? Znanstvenici predlažu da zrakoplovi smanje brzinu, evo i zašto

U izvještaju znanstvenika s Cambridgea spominju se tri mjere za zrakoplovnu industriju koje se neće svima svidjeti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.09.2024. / 12:58

Zrakoplov (Foto: Afp)

Ako se žele ispuniti planovi o ugljičnoj neutralnosti do 2050. godine i time smanjiti negativan utjecaj ljudskog djelovanja na klimatske promjene potrebne su odvažne mjere učinkovitosti koje treba primijeniti u sektoru avijacije, stoji u novom izvještaju znanstvenika s Cambridgea.

Bijeli tragovi na nebu, ilustracija Čini vam se da je više bijelih tragova na nebu? Niste u krivu, evo o čemu se radi

Bez brze i odlučen akcije, riskiramo mogućnost dosezanja nulte emisije do 2050. godine i odgađamo ključne tehnološke i poslovne tranzicije, stoji u izvješću Pet godina za iscrtavanje nove budućnosti za zrakoplovstvo. Prema tom izvještaju i prijedlogu znanstvenika, zrakoplovi bi trebali voziti 15-ak posto sporije, što bi utjecalo na smanjenje izgaranja goriva za pet do sedam posto, a time i na smanjenje emisije ugljika. Ako se govori o konkretnim brojkama, to bi značilo da bi letovi preko Atlantika trajali oko 50 minuta duže u odnosu na današnje letove. S obzirom na to da, kada su u pitanju letovi zrakoplovima, mnogi samo žele što prije doći na svoje odredište, jasno je kako im se ova ideja neće svidjeti.

U izvještaju su navedena tri koraka, odnosno “odvažne mjere” koje je potrebno napraviti kako bi se smanjio zrakoplovni ugljični otisak, a ako bi se te mjere implementirale, smanjilo bi se izgaranje goriva u zrakoplovima za do 50 posto do 2050. godine. Znanstvenici koji su sudjelovali u studiji smatraju kako se implementacija takvih mjera često zapostavlja zato što zahtijevaju značajne promjene u cijelom zrakoplovnom sektoru.

Prva mjera koju se spominje jest ubrzana zamjena zrakoplovnih flota s 30 na 15 godina do 2050. godine. Tako nešto bi smanjilo izgaranje goriva za 11 do 14 posto, no jasno je kako takva ulaganja ne bi bila jeftina za zrakoplovne kompanije pa je pitanje koliko su ostvariva. Isto je i s drugom, već spomenutom mjerom sporijeg leta kojim bi se izgaranje goriva smanjila za 5 do 7 posto.

Novi Airbus A220 - 8 Hrvatska je dobila moderan zrakoplov, ali po ovome su Srbi i dalje lideri u susjedstvu

Jedna loša strana smanjenja brzine jest potencijalni negativni učinak na produktivnost zrakoplovnih kompanija i iskustvo putnika, pogotovo za duže letove, stoji u istraživanju.

Kao treća mjera spominje se kako bi zrakoplovi trebali letjeti blizu njihova maksimalnog dosega, čime bi se smanjila izgaranje za još četiri do sedam posto.

Što mislite o ovakvim mjerama - jeste li pristalice da letovi budu duži, ali da njihov ugljični otisak bude manji.

Izvor: Daily Mail

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti