Ličanka nasjela na internetsku prijevaru i ostala bez tisuća eura; policija ponavlja: Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada

Policija je opet upozorila građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije da ne bi postali žrtve prijevara.

Hina | 25.09.2020. / 16:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Policija u Otočcu zaprimila je prijavu 65-godišnje Ličanke koja je prevarena za nekoliko tisuća eura jer je nepoznatoj osobi uplatila novac za troškove nepostojećeg nasljedstva u Francuskoj, izvijestila je u petak ličko-senjska policija.

Prevarena žena je komunikaciju putem mobilne aplikacije WhatsApp s nepoznatom osobom održavala od prosinca 2018. godine, da bi 24. rujna 2020. na više bankovnih računa, u svrhu navodnih troškova postupka nasljeđivanja, uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija je ovim povodom upozorila građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije da ne bi postali žrtve prijevara.

Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192, stoji u priopćenju.

Internetske prijevare, dodaju iz policije, sve je češći načina izvršenja kaznenih djela, a svakome treba odmah postati sumnjivo ako im se obećaje brza zarada i to bez posla. Sumnjivi trebaju biti i zahtjevi za malim donacijama i pomoći te zahtjevi da im se daju preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica i drugi osobni podaci.

Dobro treba promisliti i prije nego se klikne na određeni link i obavi spajanje na određeni servis ili odgovara na nepersonalizirane poruke, a koje su nerjetko napisane velikim slovima.

Naučite što prije prepoznati lažni email i prijevaru, ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu i bez velikog napora donijeti bogatstvo, zaključuju u policiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti