Liječnici u Walesu nakon 8 mjeseci izliječili pacijenta od COVID-19 neobičnom terapijom

Rezultati su pokazali da je 14 dana nakon primitka prve doze, razina virusa u tijelu pala za 64 puta.

Martina Čizmić | 21.03.2022. / 18:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Liječnici u Walesu isprobali su gotovo sve raspoložive lijekove ne bi li pacijenta koji je osam mjeseci bolovao od COVID-19 napokon izliječili. No, pravi su uspjeh doživjeli tek nakon što su pacijentu dali - cjepivo.

Kako piše Daily Mail, Ian Lester, koji ima rijetki genetski poremećaj imunodeficijencije, zarazio se koronavirusom u prosincu 2020. godine, prije no što je cjepivo postalo široko dostupno. Tijekom sljedećih sedam i pol mjeseci, Lester je konstantno bio pozitivan na koronavirus, a uz to je patio od stezanja u prsima, glavobolje i ekstremnog umora.

Slika nije dostupna Velika studija potvrdila: Cjepiva ne povećavaju rizik za rijetka neurološka stanja

U trenutku kad su u Velikoj Britaniji počeli cijepiti protiv COVID-19, Lester nije mogao primiti cjepivo jer je i dalje bio pozitivan na koronavirus.

No, znanstvenici sa Sveučilišta Cardiff odlučili su se na neobičan pokušaj. Dati će mu dvije doze Pfizerovog cjepiva protiv COVID-19 i nadati se da će ono djelovati poput terapije i pomoći njegovom imunološkom sustavu da se obrani od virusa.

Rezultati su pokazali da je 14 dana nakon primitka prve doze, razina virusa u tijelu pala za 64 puta. Lester je proglašen izliječenim u kolovozu 2021., 72 dana nakon primitka prve doze cjepiva.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Povratak "na staro" mogao bi uzrokovati dva milijuna smrti od COVID-a godišnje

Znanstvenici sa Sveučilišta Cardiff njegov su slučaj objavili u studiji u Journal of Clinical Immunology, za koju se vjeruje da je prvi službeni slučaj u kojem je za liječenje COVID-19 upotrebljeno - cjepivo. Naime, cjepiva protiv COVID-19 obično se koriste kako bi zaštitili osobe od oboljenja i razvijanja teškog oblika bolesti.

Rezultati sugeriraju da bi se cjepiva mogla koristiti i za pomoć imunološkom sustavu kod osoba koje imaju problem s imunitetom i boluju od uporne infekcije.

Slika nije dostupna "Dokazi su jasni": Booster doze štite 95 posto protiv smrti od omikrona kod starijih od 50

No, znanstvenici ističu i kako je potrebno dodatno testirati cjepivo kao tretman za liječenje kod pacijenata koji boluju od dugotrajne infekcije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti