Liječnik pokrenuo proizvodnju respiratora i odlično mu ide

Situacija s koronavirusom iz dana u dan se smiruje, no liječnici i dalje trebaju biti na oprezu. U nedostatku zaštitne opreme i kako bi bili sigurni, liječnik Ivor Ković pokrenuo je projekt CroResp, proizvodnju respiratora koji se izrađuje diljem Hrvatske.

Matea Drmić | 25.04.2020. / 08:42

Galerija

Krešimir Malbašić, inženjer elektrotehnike iz Zagreba samo jedan od 50 proizvođača koji izrađuje dijelove za respiratore. Dan i noć printa adaptere na 3D pisaču, a dnevno ih može proizvesti devet.

Do sada je isprintao 110 komada i kaže pomoći drugima je neopisiv osjećaj.

Nikad se ne zna možda se ja razbolim, možda završim u bolnici, možda će me netko trebati pregledati zašto ta osoba ne bi bila sigurna i da sam ja siguran da ta osoba meni može pomoći. Mislim da je to jedan osjećaj koji se ne može opisati, kaže Malbašić.

Lakše dišu i liječnici jer su sada sigurniji.

Maska je dobra zato što prijanja uz lice i naravno ne magli se. Po pitanju praktičnosti može se više puta koristiti, kaže Ivon Matić, specijalizant obiteljske medicine iz Županje.

Po našim testovima bez problema 10 puta može proći kroz sterilizaciju bez vidljivih gubitaka funkcije, a s drugim metodama poput uranjanja u etanol čak i duže, kaže Ivor Ković, specijalist hitne medicine i pokretač projekta CroResp.

Sve komponente respiratora stižu iz Hrvatske.

Maska za ronjenje koja pokriva cijelo lice, adapter koji smo izradili i koji se izrađuje 3D ispisom i medicinski filter koji dakle pruža filtraciju za čestice poput koronavirusa, kaže Ković.

Pokretač projekta i sam je liječnik koji ističe kako medicinsko osoblje treba zaštititi ne samo u ovom trenutku, već dok god ta prijetnja po njihovo zdravlje postoji.

Cijeli tim radi volonterski, a za pokrivanje materijalnih troškova pokrenuli su i donatorsku kampanju u kojoj su u prvom krugu sakupili 150 tisuća kuna.

Donatorska kampanja nam je omogućila da besplatno dostavimo gotovo 1000 CroResp respiratora i to u razna radilišta, medicinarima od Osijeka, preko Istre pa sve do Dubrovnika. Nastavljamo kampanju, otvaramo drugi krug jer potrebe i dalje ima, medicinari nam svakodnevno naručuju CroResp respirator i želimo ih sve opskrbiti da se osjećaju i budu sigurni, ističe Ković.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti