Incident koji je završio tužbom: Liječnik zabunom bebi dao punu dozu COVID-19 cjepiva za odrasle

Incident u kojem je sedmomjesečna beba zabunom primila dozu COVID-19 cjepiva za odrasle, srećom je prošao bez posljedica po dijete.

Branimir Vorša | 19.12.2021. / 08:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Roditelji sedmomjesečne bebe tužili su južnokorejskog liječnika, nakon što je ovaj zabunom bebi ubrizgao punu dozu COVID-19 cjepiva za odrasle, umjesto cjepiva protiv gripe prilagođenog za dob djeteta, koje je ono zapravo trebalo primiti.

Incident se dogodio još 29. rujna u gradu Seongnamu, južno od Seula, no vijest je tek jučer izašla u javnost nakon što ju je prenijela južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na lokalne vlasti.

Neimenovani liječnik dao je bebi punu dozu Moderninog COVID-19 cjepiva, koje je bilo odloženo sa strane i namjenjeno majci djeteta.

Južnokorejska vlada ograničila je uporabu Moderninog cjepiva na osobe starije od 18 godina, a razmatraju i uvođenje novih restrikcija za to cjepivo po uzoru na druge zemlje, zbog zabrinutosti oko nuspojava. Primjerice, japanski zdravstveni dužnosnici preporučili su da se muškarci u dobi ispod 30 godina cijepe Pfizerovim cjepivom. Švedska, Danska, Finsa i Norveška isto tako su suspendirale korištenje Moderninog cjepiva na mlađim populacijama.

Što se bebe koja je primila punu dozu Moderninog cjepiva tiče, ona je prebačena u bolnicu te zadržana pet dana na promatranju, no srećom u tom periodu nisu primjećene nikakve nuspojave, prenosi agencija Yonhap. No, roditelji djeteta tužili su liječnika, zahtjevajući odštetu.

Slika nije dostupna Pfizer se priprema testirati booster dozu COVID-19 cjepiva na bebama i djeci do pet godina starosti

Slika nije dostupna CDC promijenio preporuke: Umjesto ovog cjepiva, Amerikanci mogu birati između Moderne i Pfizera

Kad je riječ o cijepljenju najmlađih, Pfizer je testirao svoje cjepivo na tek šestomjesečnim bebama, no doza koja je testirana bila je znatno manja od one koja se daje odraslim osobama. Pfizerovo cjepivo je u SAD-u odobreno za korištenje na djeci u dobi od pet godina naviše, a doza koju primaju (djeca u dobi od oet do 11 godina starosti) iznosi 10 mikrograma, odnosno jedna trećina pune doze za odrasle.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti