Lijek tvrtki Glaxo Smith Kline i Vir djeluje protiv omikrona: "Mogao bi biti učinkovit protiv najnovije varijante, ali i svih ostalih varijanti"

Rezultati koje je pokazala studija u ranoj fazi vrlo su obećavajući kad je riječ o liječenju bolesti COVID-19 uzrokovane novom varijantom koronavirusa.

Hina | 07.12.2021. / 11:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanski proizvođač lijekova Glaxo Smith Kline u utorak je objavio da je njegova terapija protiv bolesti COVID-19 (utemeljena na antitijelima) na kojoj rade s partnerom iz Sjedinjenih Država, tvrtkom Vir Biotechnology, učinkovita protiv svih mutacija nove varijante koronavirusa - omikrona, ističući da je riječ o najnovijim podacima studije u ranoj fazi.

Rezultati istraživanja, koji tek trebaju proći recenziju i biti objavljeni u recenziranom medicinskom časopisu, upućuju na to da je liječenje sotrovimabom učinkovito protiv svih 37 dosad identificiranih mutacija u proteinskom šiljku, stoji u priopćenju Glaxo Smith Klinea.

Još su jedni pretklinički rezultati istraživanja obavljenog prošli tjedan pokazali da lijek djeluje protiv ključnih mutacija varijante omikron.

Sotrovimab je kreiran tako da se veže za proteinski šiljak na površini koronavirusa, no ustanovljeno je da omikron ima neobično velik broj mutacija na tom proteinu.

Koronavirus uzrokuje infekciju pomoću proteina na svojoj površini ili šiljku proteina pomoću kojega se veže za stanice tijela te ulazi u njih i uzrokuje bolest. Zato se većina cjepiva razvija na način da cilja šiljak proteina pa cjepivo u organizmu uzrokuje stvaranje antitijela i T stanica koji su usmjereni protiv šiljka te onemogućuju prodor koronavirusa u stanice domaćina.

Ovi pretklinički rezultati istraživanja ukazuju na to da bi naše monoklonsko antitijelo moglo biti učinkovito protiv najnovije varijante, omikrona, ali i svih ostalih varijanti koje je dosad definirao WHO, rekao je glavni znanstveni direktor GSK-a Hal Barron.

Glaxo Smith Kline i tvrtka Vir Biotechnology stvorili su takozvane pseudoviruse, koji sadrže znatne mutacije koronavirusa u svim sumnjivim varijantama koje su se dosad pojavile te su proveli laboratorijske testove o njihovoj reakciji na liječenje sotrovimabom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti