Stiže nada za oboljele od teške bolesti: "Kad na kraju dođe fizička smrt, oni su zapravo umrli nekoliko godina prije. Jer su nestali iz naših života"

Odobren je lijek za Alzheimerovu bolest u Americi. Do kraja godine očekuje se i u Europi, pa i Hrvatskoj, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

DNEVNIK.hr | 04.06.2023. / 21:22

Galerija

Nakon što je odobren u SAD-u, krajem godine očekuje se odobrenje lijeka za Alzheimerovu bolest i u Europi. Namijenjen je pacijentima u ranoj fazi bolesti i trebao bi usporiti njezin razvoj za oko trećinu.

Čim bude odobren u Europskoj uniji, automatski je odobren i u Hrvatskoj i u sljedećih nekoliko mjeseci nakon toga trebao bi biti dostupan i u Hrvatskoj, rekao je Fran Borovečki, profesor s Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb.

Cijena lijeka u SAD-u za sada je oko 30 tisuća dolara za terapiju od godinu dana. Profesor Borovečki kaže obolijevaju sve mlađi ljudi.

Ljudi malo više obraćaju pažnju na to, tako da mi već imamo pacijente sa 40, 45 godina koji dolaze i kod kojih dijagnosticiramo Alzheimerovu bolest. Ipak, kod tih mlađih pojedinaca najčešće je riječ o genetskom obliku koji je nasljedan, poručio je Borovečki. 

Prvi znakovi Alzheimerove bolesti, ilustracija Neurogerijatar Bogdanović: Krajem godine i u Europi prvi lijek protiv Alzheimera

Rano je otkrivanje najbitnije jer je tada liječenje uspješnije.

Ovo su nove mogućnosti koje se sada stvaraju. To nisu idealni lijekovi - moramo znati da to nisu lijekovi za sve oboljele, nego samo za jedan segment oboljelih - one koji imaju amiloidne plakove u većoj količini u svom mozgu, objasnio je profesor Ninoslav Mimica iz Referentnog centra za Alzheimerovu bolest.

Ako imate visok tlak, dijabetes, pretilost, povišeni kolesterol ili pušite, rizik od obolijevanja je veći. Prvi je simptom bolesti zaboravljanje, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus

I to što zaboravljaju? Ono što se nedavno dogodilo, a dugo vremena još pamte ono što je bilo davno, prije 20, 30 godina. Znači, ono što je bilo jučer, sinoć, to su zaboravili kao da toga nema. To je nešto što mi nastojimo usporiti da osoba koja je razvila bolest još dugo vremena s bolešću može biti funkcionalna, dodao je Mimica.

Tu bolest jako dobro poznaje gospođa Marija. Njezin je suprug deset godina živio s Alzheimerom. Kaže da je to bolest bez nade.

Prvi znakovi Alzheimerove bolesti, ilustracija Tajna je u genima? Znanstvenici na tragu "prirodnog imuniteta" koji štiti naše pamćenje

"Oni tonu i kad na kraju dođe fizička smrt, oni su zapravo umrli nekoliko godina prije. Jer su nestali iz naših života, oni ne sudjeluju u našem životu. On je mene najdulje poznavao, ali je primjerice svoga sina pitao tko je on. Onda mu je sin rekao: 'Pa, nećeš vjerovati, ja sam ti sin.' Malo se šalio s njim, a on je rekao: 'Kaj bi ti bio moj sin? Ja nemam djece.' Za djecu je to bilo emotivno strašno", istaknula je Marija.

Umro je sa 73 godine. Nakon njegove smrti Marija se posvetila radu u udruzi oboljelih. Procjene nisu dobre. Danas u svijetu ovu bolest ima oko 50 milijuna ljudi. Pretpostavlja se da bi 2050. godine moglo biti oko 150 milijuna oboljelih.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 






 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti