Ljubitelji dobre kapljice pripremite se - stiglo je plavo vino

Ne, nije "plavac", ako ste to kojim slučajem pomislili, riječ je o sasvim novoj sorti vina iz Španjolske

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 20.06.2016. / 07:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Do sada smo upoznali i okusili brojna crvena vina, bijela vina, tu je poneki "rose", ali kako tehnologija i sredstva za istraživanja napreduju očigledno nas čekaju neke nove sorte i "boje" vina. Tako iz španjolske pokrajine Baskije stiže vijest o GIK - plavom vinu! Suradnja Sveučilišta Baskija i Azti Tecnalia, posebnog odjela za istraživanje hrane osnovanog od strane baskijske "vlade" rezultirala je prvom autohtonom sortom plavog vina koje je već u startu izazvalo ogromno zanimanje na globalnom nivou. Ako ste pomislili da je kompletna priča nastala u skrivenim laboratorijima, nije, u temelju svega je i dalje, srećom, grožđe iz vinograda u mjestima La Rioja, Zaragoza, Leon i Castilla-La Mancha...

Objektivno je, naravno, pitanje kako i otkud onda plava boja? Priča dakako nije jednostavna, ali ukratko, radi se o 11,5 postotnom takozvanom ABV soku "punjenim" neon plavom bojom iz anthocyanina (pigment koji se nalazi u "koži" grožđa) i indiga (boja izvađena iz biljke Isatis tinctoria) a istraživački tim tvrdi kako je cijeli proces, kao i sastojci, potpuno prirodan. Suosnivač kompanije GIK Aritz López objasnio je odakle nadahnuće za plavu boju. "Mi smo odrasli u zemlji s ogromnom tradicijom vinske kulture, ali smatramo da je potrebna revolucija u tom segmentu. Inspiraciju smo pronašli u knjizi W. Chana Kima "Blue Ocean Strategy" u kojoj objašnjava odnose na poslovnim tržištima, pojednostavljeno rečeno, inovacije i stvaranje novih varijabli bojaju naše oceane u iskonsku plavu boju", rekao je jedan Aritz López.

Boca od 750ml GIK plavog vina može se dobiti po cijeni od 10 eura u Španjolskoj, ali očekuje se prodaja u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Njemačkoj a uskoro i u Sjedinjenim Američkim Državama. VIše o svemu vezanom uz prvo plavo vino možete saznati na službenim web stranicama. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti