Znanstvena fantastika često preduhitri klasičnu znanost, pa ono o čemu čitamo u knjigama ili gledamo na filmovima postane stvarnost tek za koje desetljeće. No jedna od stvari o kojoj često gledamo u takvim filmovima - telepatija odnosno komuniciranje mislima - mogla bi uskoro postati moguća.

Britanska neovisna znanstvena akademija The Royal Society objavila je zanimljiv pogled na "iLjude", odnosno povezivanje ljudi i računala.

Kako ističu, neuralna sučelja, koja brišu granice između uma i stroja, imaju "nevjerojatan potencijal" transformirati način na koji koristimo tehnologiju, ali i komuniciramo jedni s drugima.

Elon Musk Musk želi bušiti ljudima glave i spajati ih s računalima: "Ovo možda zvuči prilično čudno..."

Kao primjer navode nedavno predstavljen Neuralink Elona Muska, koji želi povezati ljudski mozak i umjetnu inteligenciju, ali i Facebook, koji radi na razvoju uređaja pomoću kojeg bismo mogli "tipkati mozgom". Međutim, ističu i kako je ta tehnologija još uvijek na samom početku - slično kao što su to bila računala 70-ih godina prošloga stoljeća.

Neuralna sučelja u budućnosti bi mogla igrati veliku ulogu u medicini, poglavito u liječenju bolesti i stanja u kojima je mozak oštećen ili lošije radi.

"No takva sučelja pružaju i mogućnosti koje su nam danas teško zamislive - slično kao što je to bio pametni telefon prije nekoliko desetljeća. Ona mogu osigurati bolje zdravlje, bolje pamćenje, koncentraciju, zdravije starenje, ali i svijet u kojem vlada bolja suradnja", ističu iz The Royal Society i dodaju kako bismo, zahvaljujući takvim sučeljima, svi mogli biti povezani u svojevrsnu društvenu neuralnu mrežu pomoću koje bismo mogli komunicirati mislima.

Iako će nam tehnologija, bez sumnje, omogućiti da u budućnosti zaista postanemo bolji, postavlja se pitanje kakvu ćemo cijenu morati platiti za to.

Upozoravaju kako bi "zajednička suradnja" s jedne strane mogla osigurati napredak čovječanstva, ali s druge mogla ugroziti pojedinca i njegovu privatnost. Jer ako svi budemo povezani (poput Borga), što sprječava tvrtke, vlade ili nekog trećeg da "prisluškuje" misli pojedinca?

"Neuralna i moždana sučelja mogla bi u pitanje dovesti samu srž onoga što znači biti čovjek", upozoravaju iz The Royal Society i predlažu da se o bilo kakvoj tehnologiji koja bi imala takav utjecaj u budućnosti vodi otvorena javna rasprava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju