Ljudi koji žive u gradovima polako gube sposobnost probave biljne hrane

Novo istraživanje označava znatnu prekretnicu u razotkrivanju misterija mikrobioma ljudskog crijeva.

Branimir Vorša | 19.03.2024. / 11:21

Vegeterijanska prehrana
Vegetarijanska prehrana (Foto: Getty Images)

Intrigantni novi uvidi u mikrobiom ljudskih crijeva proizišli su iz nedavne međunarodne znanstvene studije. Znanstvenici, istražujući dubine našeg probavnog sustava, otkrili su dosad neprimijećene mikrobe sposobne razgraditi celulozu, otpornu tvar koja se nalazi u stijenkama biljnih stanica.

Suprotno ranijim pretpostavkama, ti mikrobi, uključujući različite vrste Ruminokoka, igraju vitalnu ulogu u probavi vlaknaste biljne tvari. Njihovo obilje bilo je očito u uzorcima fekalija iz drevnih i ruralnih populacija, ali upadljivo rijetko u modernim, industrijaliziranim društvima.

Voda Dijeta koja oponaša post zapravo pomaže u usporavanju starenja

Mikrobiologinja Sarah Moraïs i njezin tim s izraelskog Sveučilišta Ben-Gurion u Negevu, predvodili su navedeno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Science. Njihova otkrića upućuju na smanjenje tih ključnih crijevnih mikroba, na što je vjerojatno utjecao zapadnjački stil života.

Moderna zapadnjačka prehrana - glavni krivac

Smanjenje broja tih mikroba može se povezati sa smanjenim unosom biljnih vlakana u modernoj prehrani. Znanstvenici stoga nagađaju o mogućim posljedicama za metaboličko zdravlje u urbaniziranim populacijama.

Kako bi se to riješilo, govori se o ponovnom uvođenju ili obogaćivanju tih mikroba u crijevima pomoću dodataka prehrani ili specijaliziranih probiotika. Iako obećava, taj je pristup relativno neistražen te ostavlja mnoga pitanja bez odgovora u vezi s njegovom učinkovitosti i mehanizmima.

Unatoč tome, studije pokazuju da bi povećanje unosa vlakana, slično dodavanju celuloze, moglo donijeti brojne zdravstvene prednosti, utječući na crijevne mikrobe, imunološke reakcije i ekspresiju gena.

Implikacije na zdravlje čovjeka ostaju nejasne

Riža obogaćena stanicama govedine Znanstvenici napravili novu vrstu hibridne hrane uzgojivši stanice govedine u zrnima riže

To nedavno otkriće baca svjetlo na povijesnu evoluciju mikrobioma ljudskog crijeva. Ono, naime, sugerira da je naše druženje sa životinjama, vjerojatno tijekom pripitomljavanja, olakšalo prijenos tih mikroba do nas.

S vremenom su se ti mikrobi prilagodili okolini našeg crijeva preuzimajući gene od susjednih mikroba. Međutim, suočeni s modernim načinom života, njihova kolonizacija ljudskih crijeva može biti ugrožena.

Implikacije pada tih mikroba na ljudsko zdravlje ostaju neizvjesne. Unatoč tome, navedena studija predstavlja ključni korak u razumijevanju zamršenog odnosa između crijevnih mikroba i ljudskog zdravlja.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti