Loša vijest za sve koji rade od kuće

Profesor sa Stanforda tvrdi da 60 posto zaposlenika u SAD-u i na sjeveru Europi nema mogućnost udaljenog rada, 30 ih radi hibridno, a deset posto udaljeno.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.12.2023. / 15:38

Koncentracija, ilustracija (Foto: Getty Images)

O utjecaju umjetne inteligencije na tržište rada već su provedena brojna istraživanja te smo do sada mogli pročitati različita razmišljanja. S obzirom na to da se ovo tržište jako brzo mijenja, prognoze mogu biti prilično nezahvalne, no većina stručnjaka slaže se kako su prvi na udari neki ponavljajući poslovi poput unosa podataka, pozivnih centara, poslova u ljudskim resursima, računovodstvu i slično.

Ured "Sve ćete napraviti osim ljudima isplatiti veće plaće": Kompanije dizajniraju urede kako bi bili privlačni na Instagramu

O utjecaju umjetne inteligencije na ovo tržište za Business Insider govorio je profesor sa Stanforda Nicholas Bloom koji posebno proučava udaljeni rad. Prema njemu, upravo su osobe koje rade u potpunosti udaljeno, tj. uopće ne moraju biti u uredima najugroženije, odnosno postoji najveća vjerojatnost da će ih AI zamijeniti, a to se pogotovo odnosi na ljudi koji rade udaljene ponavljajuće poslove.

Osobe koje rade hibridno ili potpuno iz ureda, mogu biti mirnije što se tiče utjecaja AI-a na njihovo radno mjesto, iako je jasno kako nema nikakve garancije da jednom umjetna inteligencija neće njihov posao obavljati bolje od njih. Uloge koje umjetna inteligencija sigurno neće zamijeniti, barem ne tako skoro, su one u kojima se zahtjeva određena interakcija s ljudima, objasnio je Bloom. Ako vaše radno mjesto tako zahtjeva održavanje sastanaka sa zaposlenicima, upravljanje ili mentoriranje zaposlenika pa bilo to samo jednom mjesečno, dobra je šansa da vam umjetna inteligencija ipak neće uzeti posao, smatra ovaj stručnjak za tržište rada.

On kaže kako su u SAD-u i sjevernoeuropskim državama 60 posto zaposlenika nema opciju udaljenog rada, dok 30 posto njih može raditi hibridno. Ostalih deset posto ima mogućnost potpuno udaljenog rada. Za hibridne zaposlenike AI ne predstavlja trenutnu opasnost te se Bloom poziva na neka istraživanja koja pokazuju da će AI stvoriti više poslova nego će ih zamijeniti.

Koncentracija, ilustracija Novo istraživanje o "Zoom umoru": Videokonferencije mogu negativno djelovati na srce i mozak

Nedugo nakon što je predstavljen ChatGPT, neka su predviđanja govorila kako bi umjetna inteligencija mogla utjecati na čak 300 milijuna poslova globalno, no s vremenom su ta očekivanja ipak smanjenja pa tako prema jednom istraživanju iz rujna ove godine Amerikanci mogu očekivati da će AI do 2030. zamijeniti 2,4 milijuna poslova, a utjecat će na njih još 11 milijuna.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti