Loše vijesti za Apple: Potražnja za novim iPhoneom manja je od očekivane, a prekidaju i proizvodnju “gadgeta budućnosti”

U Appleu su, pogotovo zbog novih AI opcija, očekivali veću potražnju za svojim telefonima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.10.2024. / 10:26

Apple Vision Pro (Foto: Afp)

Već nakon prvih nekoliko dana kada je nova generacija iPhonea postala dostupna, analitičari su govorili kako je potražnja za ovim telefonom manja u odnosu na prošlogodišnji model te kako je manja od očekivanja u samoj kompaniji. A ta su očekivanja bila velika, prvenstveno jer novi modeli dolaze s novim Appleovim opcijama baziranim na umjetnoj inteligenciji, odnosno te opcije još nisu dostupne i dio njih trebao bi s nadogradnjom postati dostupan uskoro, a dio sljedeće godine.

No pokazalo se kako su očekivanja jedno, a stvarnost nešto potpuno drukčije. Naime, prema poznatom analitičaru Ming-Chi Kuou, Apple je od svojih partnera smanjio narudžbe iPhonea 16 za oko 10 milijuna komada za kraj ove i prvu polovicu sljedeće godine. Jedino što je pozitivno u tom izvještaju jest što se većina smanjenja proizvodnje odnosi na iPhone 16, a ne na modele iz serije Pro koji dolaze s boljim hardverom, kvalitetnijim ekranima i kamerama te su općenito popularniji među korisnicima, iako su skuplji.

  Sve o iPhoneu 16 Pro Bivši zaposlenik Applea komentirao predstavljanje nove generacije iPhonea: "To je s*anje"

U odnosu na prijašnja očekivanja za drugu polovicu ove godine koja su govorila o 88 milijuna komada iPhonea 16, sada je ta predviđanja proizvodnja smanjena na 84 milijuna komada. Ostatak smanjenja proizvodnje odnosi se na sljedeću godinu. Prema ovom analitičaru, Apple je planirao proizvodnju 48 milijuna komada iPhonea 16 u prvom kvartalu sljedeće godine i 41 milijun u drugom kvartalu, no sada su ta očekivanja smanjena na 45 i 39 milijuna.

Osim što će smanjena potražnja za telefonima utjecati na prihode tvrtke u prvoj polovici sljedeće godine, Kuo kaže kako bi na manje prihode mogao utjecati i dolazak nove generacije modela SE. Nadolazeći model mogao bi imati snažan hardver, moderniji dizajn i podršku za Apple Intelligence, što bi uz nižu cijenu, mnogima mogao biti dovoljan razlog da kupe taj telefon, a ne neki skuplji model iz serije iPhone 16/16 Pro.

Iako je Kuo općenito pozitivan oko dugoročnog potencijala Appleove umjetne inteligencije, koja bi mogla postati “popularan pretplatnički servis”, on vjeruje kako će za daljnji rast prodaje biti potrebne i “daljnje hardverske inovacije”.

  Apple iPhone 16 Pro i Pro Max Influencer snimio isti video s 4 generacije iPhonea: Mnogi su šokirani i postavljaju isto pitanje

Još jedna informacija oko Applea i smanjenja, odnosno prekida proizvodnje koja se mrežom proširila ovaj tjedan odnosi se i na Vision Pro. Za tim uređajem koji je trebao biti temelj na kojem će tvrtka graditi buduće VR uređaje i kojeg us neki prozvali Appleovim gadgetom budućnosti, potražnja je iznimno mala te bi tvrtka do kraja godine mogla u potpunosti prekinuti s njegovom proizvodnjom. Prema više izvora direktno upućenih u situaciju, čini se kako Apple sada ima dovoljan broj ovih uređaja u svom inventaru kako bi se zadovoljila potražnja tijekom sljedećih nekoliko godina.

Razlog za malom potražnjom je jasan - visoka cijena i nedovoljna količina sadržaja te Apple već razvija jeftiniji model ovog uređaja koji bi mogao povećati zanimanje korisnika za VR hardverom.

Izvor: MacRumors 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti