Smanjena potražnja za novim modelima iPhonea odrazila se i na cijenu Appleove dionice

Od prošlog petka moguće je prednaručiti telefone iz nove generacije iPhonea, no čini se da nema velike navale za tim uređajima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.09.2024. / 10:23

Apple iPhone 16 Pro i Pro Max (Foto: Apple)

Nakon predstavljanja nove generacije iPhonea, a prije početka pretprodaje, na mreži smo mogli pročitati različita razmišljanja o potražnji za novom generacijom iPhonea. Neki su za cijeli event predstavljanja komentirali da je bio “s*anje” jer nije predstavljen nikakav veliki novitet, osim AI opcija koje ionako nisu dostupne na početku, ali bio je i optimista koji su najavljivali superciklus i veliku potražnju za novim telefonima.

Sve o iPhoneu 16 Pro Bivši zaposlenik Applea komentirao predstavljanje nove generacije iPhonea: "To je s*anje"

Ako se po jutru dan poznaje, čini se da smo bliži pesimističnijem scenariju. Naime, prema informacijama o broju prednarudžbi nakon prvih nekoliko dana koje je objavio analitičar Ming-Chi Kuo, potražnja za novih modelima iPhonea smanjena je za 12 posto u odnosu na godinu dana ranije i prednarudžbe modela 15. Kao posebno zabrinjavajući podatak za Apple Kuo je izdvojio manju potražnju od očekivane za modele iz serije Pro, koji su skuplji i od kojih Apple ima veću maržu. Konkretno, za modelom Pro potražnja je pala za čak 27 posto, dok je broj narudžbi u odnosu na model iPhone 15 Pro Max smanjen za 16 posto, prema Kuovim podacima. S druge strane, znatno je porasla potražnja za običnim modelima - za 10 posto za modelom iPhone 16, a gotovo za 50 posto za modelom iPhone 16 Plus. Ukupan broj prednarudžbi, prema predviđanjima, tijekom prvog vikenda, dosegao je 37 milijuna.

Više je razloga za pad potražnje. Kao jedan od ključnih Kuo navodi činjenicu što toliko spominjane opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji, odnosno Apple Intelligence, neće biti dostupne odmah nakon početka prodaje, već naknadno. Dio opcija bit će dostupan sljedeći mjesec, a dio sljedeće godine, no to se ne odnosi na dva velika tržišta - europsko i kinesko, te još nema službenih informacija kada će to biti, a glasine govore o sljedećoj godini. Osim toga, razlog za slabiju potražnju ove godine jest i sve jača konkurencija kineskih kompanija koje, naročito na lokalnom tržištu, uzimaju Appleu sve veći udio na tržištu.

iPhone Pogled u budućnost: Zaboravite iPhone 16, Apple za sljedeću godinu priprema nešto puno bolje

Pad potražnje za novim modelima utjecao je i na stanje na burzi te je cijena dionice kompanije jučer pala za gotovo 3 posto, na 216 dolara. Ipak u odnosu na cijelu 2024. godinu, dionica je i dalje u solidnom plusu jer je cijena jedne dionice Applea na burzi prvog dana ove godine iznosila 185 dolara.

Tek će vrijeme pokazati treba li ekipa u Appleu biti zabrinuta zbog ove situacije, no većina analitičara dugoročni su pesimisti. Nismo zabrinuti ako prednarudžbe ne pokazuju značajan rast, komentirala je analitičarka D.A. Davidsona Gil Luria. Posebno je naglasila kako će se, s obzirom na to da će AI opcije postupno postati dostupne, potražnja za Appleovim telefonima povećati tijekom sljedećih 12 do 18 mjeseci, tako da, prema njoj, nema potrebe za panikom u toj kompaniji.

Izvor: GSM Arena

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti