Loše vijesti za korisnike: Apple najavio poskupljenja

Cijene brojnih proizvoda i usluga posljednjih godina divljaju, a valu poskupljenja pridružio se i Apple.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.10.2023. / 16:38

Appleovo sjedište (Foto: Afp)

Posljednjih godina svjedočimo poskupljenjima brojnih proizvoda i usluga, uključujući i brojne digitalne usluge poput video i glazbenih streaming servisa. Netflix je, ovisno o tržištima, povećao cijene svoje pretplate, a isto su napravili i Spotify, Disney Plus i neki drugi servisi. Sada je red došao i na Apple koji je najavio poskupljenje cijena više svojih usluga, a neke su poskupjele čak i za više od 40 posto.

Apple iPhone X Appleovi telefoni od sljedeće bi godine mogli imati brojne zanimljive opcije

Korisnici, naravno, nisu oduševljeni ovim poskupljenjima te će biti zanimljivo hoće li se zbog toga odustati od daljnjeg plaćanja pretplate za neke od usluga koje koriste. Cijena je najviše porasla Appleovom streaming servisu Apple TV+, čak 43 posto. Na tržištu SAD-a mjesečna pretplata do sada je iznosila 6,99 dolara, a u buduće će biti potrebno platiti 9,99 dolara. S obzirom na to da je pretplata ovog servisa već porasla s 4,99 dolara na 6,99 dolara u listopadu 2022., u posljednjih godinu dana poskupljenje iznosi čak 100 posto.

Cijena gamerskog pretplatničkog servisa Apple Arcade do sada je iznosila 4,99 dolara, no ona je sada poskupila 40 posto te će pretplatnici koji i dalje žele igrati Appleove igre trebati plaćati 2 dolara više svaki mjesec. Usluga Apple News+ čija je pretplata do sada iznosila 9,99 dolara sada stoji 12,99 dolara.

Osim pojedinačnih usluga, povećane su cijene i paketa u kojima je povezano više usluga u jednu. Za Apple One, paket koji uključuje pretplatu na Apple TV+, Apple Music, Apple Arcade te uključuje 50GB pohrane podataka na iCloudu sada je potrebno mjesečno platiti 19,95 dolara mjesečno, dok je prijašnja cijena iznosila 16,95 dolara. Obiteljski i Premier planovi također su skuplji i za njih je sada potrebno platiti 37,95 odnosno 25,95 dolara mjesečno. Najskuplji plan, Premier, pored svega uključenog u Apple One, uključuje i pretplate na Fitness Plus i News Plus, kao i dodatan prostor na iCloudu od ukupno 2TB.

Tim Cook Apple je fokus prebacio na novi uređaj, cilj je - niža cijena

Dvije usluge, ipak nisu poskupjele pa će korisnici tako moći koristiti Apple Music i Apple Fitness+ po dosadašnjim cijenama, barem za sada.

Iz Applea su za The Verge komentirali kako ove cijene stupaju na snagu u roku od 30 dana, odnosno primjenjivat će se kada dođe vrijeme za sljedeću naplatu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti