Macron i Musk obavili jasan i iskren razgovor: "Twitter će se posvetiti eliminaciji terorističkog i ekstremističkog sadržaja"

Francuski predsjednik Emanuel Macron kaže da je imao "jasan i iskren" razgovor sa šefom Twittra Elonom Muskom.

Hina | 03.12.2022. / 09:11

Francuski predsjednik Emanuel Macron
Francuski predsjednik Emanuel Macron (Foto: Afp)

Platforma Twitter posvetit će se eliminaciji terorističkog i ekstremističkog sadržaja na internetu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron za posjeta SAD-u i susreta s vlasnikom te društvene mreže Elonom Muskom.

Macron se susreo s novim vlasnikom Twittera tijekom posjeta SAD-u i imao je jasan i iskren razgovor, tvitao je francuski premijer u petak. Francuski predsjednik je rekao da je Elon Musk potvrdio sudjelovanje Twittera u inicijativi Christchurch Call pokrenutoj nakon terorističkih napada na Novom Zelandu.

Nigdje nema mjesta za teroristički i nasilni ekstremistički sadržaj, rekao je Macron.

Macron i Musk također su razgovarali o "transparentnim korisničkim politikama, značajnom jačanju moderiranja sadržaja i zaštiti slobode govora", rekao je francuski predsjednik.

Twitter mora uložiti napore da se uskladi s europskim propisima, dodao je.

Otkako je Musk preuzeo Twitter, javila se velika zabrinutost da bi više govora mržnje moglo završiti na platformi pod njegovim vodstvom i nakon velikih rezanja radnih mjesta koje je proveo. Musk je sam izazvao takvu zabrinutost opetovanim kritikama da je Twitter previše ograničio slobodu govora na platformi.

Macron i premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern pokrenuli su 2019. inicijativu Christchurch Call koja je dovela do udruživanja svjetskih čelnika s tehnološkim tvrtkama, uključujući Facebook, YouTube i Google, kako bi se uhvatili u koštac s terorističkim i ekstremističkim sadržajem na internetu.

Inicijativa je nazvana po gradu na Novom Zelandu u kojem je naoružani napadač ubio 51 osobu u napadima na dvije džamije 2019. godine. Napade je prenosio uživo na Facebooku 17 minuta prije nego što je društvena mreža uklonila prijenos, a zatim su se brzo proširili isječci iz videa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti