Mađari potvrdili: Ni mi nismo uspjeli izbjeći britanski soj koronavirusa, pronađen je kod tri pacijenta

Iako bilježe pad broja zaraženih i hospitaliziranih, na snazi su i dalje mjere djelomičnog zatvaranja, uvedene početkom studenog.

Hina | 13.01.2021. / 14:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mađarska je detektirala novu, zarazniju varijantu koronavirusa koja je prvi put otkrivena u Britaniji, rekla je u srijedu glavna mađarska zdravstvena dužnosnica Cecilia Muller, tjedan dana nakon što je zemlja ukinula zabranu putničkih letova iz UK-a.

Mađarska vlada prošli je tjedan produljila djelomično zatvaranje, uvedeno početkom studenoga, do početka idućeg mjeseca ne bi li suzbila širenje koronavirusa, a započela je i cijepljenje stanovništva, no ono sporo napreduje.

Sve srednje škole zatvorene su od 11. studenoga kao i hoteli i restorani, osim za dostavu, uveden je policijski sat koji stupa na snagu u 20 sati i zabranjena su sva okupljanja.

Moje kolege identificirale su britansku varijantu virusa, koja je već pronađena u susjednim zemljama, u uzorcima troje pacijenata, kazala je Muller. Bilo je jasno da ni Mađarska neće moći izbjeći taj soj.

Unatoč padu broja zaraženih i hospitaliziranih u zadnje vrijeme, Muller je kazala da ne može preporučiti ublažavanje restrikcija.

Mađarska je do sada potvrdila 345.710 zaraženih i 10.948 umrlih, od gotovo 10 milijuna stanovnika.

Zbog COVID-19 u bolnici je trenutačno gotovo 5000 ljudi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti