Magnetsko polje Zemlje promijenit će polaritet, znanstvenici otkrili što se događa

Znanstvenici otkrili da Sjeverni pol "juri" Sibirom brzinom od 60 kilometara godišnje.

M.V. | 18.02.2019. / 15:10

Zemlja (Foto: NASA)
Zemlja (Foto: NASA) (Foto: NASA)

Magnetsko polje Zemlje, prema geološkim zapisima, do sada se promijenilo najmanje 183 puta. Promjena magnetskog polja nastavit će se i u budućnosti, poručuju znanstvenici.

Sjeverni pol sklon je "lutanju", poručuju znanstvenici, no većinu vremena slijedio je predvidljiv put oko relativno malog područja između Kanadskog arktičkog otočja. Znanstvenici su zabilježili odstupanja između pravog i magnetskog Sjevernog pola, kao i pomjeranja koja se događaju iz godine u godinu. Promjena magnetskog pola Zemlje nije suočavanje s novom globalnom prijetnjom, poput klimatskih promjena, nuklearnog rata ili pandemija, ističu.

Najava preokreta Zemljina magnetskog polja ipak će potkopati jednu od vještina onih koji su u mornarici, vojsci, izviđačima... - orijentaciju pomoću magnetskog kompasa. Magnetski kompas usmjerava nas prema magnetskom Sjevernom polu koji će, ako se polovi zamijene, biti daleko od Sjevernog pola na koji smo navikli.

Promjena magnetskih polova (Ilustracija: NASA) Promjena magnetskih polova (Ilustracija: NASA)

Magnetski Sjeverni pol napustio je točku koju poznajemo kao Sjeverni pol prije otprilike 30 godina i "putuje" Sibirom brzinom od 60 kilometara godišnje. Brzina njegova kretanja određena je kretanjima unutar Zemljine jezgre koja generira magnetsko polje planeta. Struje unutar ogromnog volumena tekućeg spoja nikla i željeza u jezgri mijenjaju se s vremena na vrijeme, a s njihovim pomjeranjem dolazi do pomjeranja i magnetskih polova. S vremenom su znanstvenici uspjeli predvidjeti predstojeće promjene Sjevernog i Južnog magnetskog pola.

Prema bilješkama geologa, do sada je Zemljino magnetsko polje preokrenulo svoj polaritet najmanje 183 puta. Vrijeme promjene magnetskih polova može trajati koliko i jedan ljudski vijek, no neke su trajale i po 1000 godina. Znanstvenici ističu da potrebe za panikom zbog promjene polariteta na Zemlji - nema.

Izvor: News.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti