Maksimalna kazna! Facebook će ipak platiti kaznu zbog kršenja privatnosti korisnika

Da je GDPR bio na snazi, maksimalna kazna s kojom bi Facebook bio suočen iznosila bi čak 1,6 milijardi dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.07.2018. / 14:49

Galerija

Cambridge Analytica, kršenje privatnosti korisnika Facebooka, svjedočenja Marka Zuckerberga i drugih visokopozicioniranih zaposlenika te kompanije neko su vrijeme punili naslovnice brojnih medija, a dio korisnika te mreže, uključujući i neke slavne osobe, najavio je napuštanje ove mreže i okretanje alternativama. No kada se prašina slegla, Facebook je iz skandala izašao gotovo neokrznut te nije snosio nikakve konkretne posljedice zbog svojih propusta i pogrešaka – sve do sada.

Naime, britansko regulatorno tijelo Information Commissioner’s Office (ICO) ovog tjedna donijelo je odluku kako je Facebook ipak prekršio zakon te nisu zaštitili osobne informacije korisnika, zbog čega im je dodijeljena maksimalna novčana kazna u iznosu od 500 tisuća funti. Za Zuckerberga i ekipu to je zaista sitniš koji će kompanija otplatiti tijekom jedne pauze za kavu – kako Facebook svake minute ostvari profit od oko 28 tisuća funti, jasno je kako kaznu neće ni osjetiti.

Treba napomenuti kako istraga protiv Facebooka još nije gotova te 40 istražitelja trenutno pretražuje servere i ostale uređaje koji bi im mogli pomoći u pronalaženju novih dokaza. Tražit će dokaze o drugim aplikacijama koje su mogle imati sličan pristup privatnim podacima korisnika, kao i potencijalnu povezanost Facebooka s Rusijom.

Damian Collins, koji predsjeda Odborom za digitalno, kulturu, medije i sport, rekao je kako su ta kazna i nastavak istrage poruka Facebooku kako ih Britanci neće tek tako pustiti da se izvuku, s obzirom na to da nisu zaštitili čak 87 milijuna korisnika svoje mreže te nisu ništa poduzeli kako bi ih obavijestili o ovim problemima.

Na Cnetu kažu kako bi situacija za Facebook mogla biti drukčija da se propust dogodio nakon stupanja na snagu GDPR-a. Naime, maksimalna kazna za kršenje privatnosti korisnika EU-a jest 4 posto globalnih prihoda kompanija koja je prekršila ovu uredbu o zaštiti prava korisnika, što bi za Facebook, prema podacima o zaradi iz 2017., moglo iznositi 1,6 milijardi dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti