Malen i vrlo brz: Otkrivena potpuno nova vrsta dinosaura

Otisci stopala razlikuju se od svih drugih poznatih otisaka dinosaura, rekao je paleontolog Rafael Costa.

Hina | 24.11.2023. / 10:00

Otisci dinosaura, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Brazilski znanstvenici u četvrtak su objavili otkriće nove vrste dinosaura, brze životinje koja je živjela u pustinji tijekom razdoblja rane Krede, a identificirana je prema otiscima stopala.

Nova vrsta, nazvana Farlowichnus rapidus, bila je mala životinja mesožderka visoka oko 60-90 cm, prema znanstvenicima. Otkriće je objavljeno u znanstvenom časopisu Cretaceous Research.

Izumiranje dinosaura Znanstvenici ruše dosadašnju teoriju o uzroku izumiranja dinosaura i nude novog krivca za taj kataklizmički događaj

Prema velikoj udaljenosti između pronađenih otisaka stopala, moguće je zaključiti da se radilo o vrlo brzom dinosauru koji je trčao preko drevnih dina, stoji u priopćenju.

Razdoblje rane Krede trajalo je od 145 do 100 milijuna godina prije nove ere.

Fosilizirane "staze" dinosaura, kako ih znanstvenici nazivaju, prvi je pronašao 1980-ih talijanski svećenik i paleontolog Giuseppe Leonardi u gradu Araraquari u državi Sao Paulo. Leonardi je brazilskom Muzeju znanosti o Zemlji 1984. poklonio jedan od uzoraka otisaka stopala, pronađenih u takozvanoj formaciji Botucatu, skupini stijena formiranoj od drevne pustinje dina.

Mali sisavac napada triput većeg dinosaura Nevjerojatno otkriće: Pronađen fosil koji sugerira da je sićušni sisavac lovio i ubijao triput većeg dinosaura

Otisci stopala razlikuju se od svih drugih poznatih otisaka dinosaura, rekao je paleontolog Rafael Costa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti