Malo dobrih vijesti: Čini se kako je COVID dijabetes samo prolazna pojava

Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da pojava manjka inzulina, ako do nje uopće dođe, nije trajna, rekla je Cromer.

Hina | 01.03.2022. / 08:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Prema novim podacima, dijabetes koji razviju pacijenti s teškim oblikom bolesti COVID-19 tijekom hospitalizacije mogao bi biti samo privremen, a razina šećera u njihovoj krvi mogla bi se po ozdravljenju vratiti u normalu.

Znanstvenici su proveli istraživanje na 594 pacijenta koji su pokazivali znakove dijabetesa nakon što su hospitalizirani zbog COVID-19, od čega 78 ispitanika ranije nije imalo dijagnozu dijabetesa.

Slika nije dostupna Hrvatska je dobila prvu aplikaciju za pomoć osobama s dijabetesom - DiaHelp

U mnogih pacijenata kojima je dijabetes dijagnosticiran tijekom hospitalizacije uočeni su blaži problemi s razinom šećera u krvi, ali teži oblik COVID-19, u usporedbi s pacijentima koji su otprije bolovali od dijabetesa.

Znanstvenici su u časopisu Journal of Diabetes and Its Complications objavili da se u 40 posto pacijenata kojima je dijabetes dijagnosticiran tijekom hospitalizacije, godinu dana kasnije razina šećera u krvi spustila ispod granice za dijagnozu.

Ovi rezultati ukazuju na to da bi novodijagnosticirani dijabetes mogao biti prijelazno stanje povezano s akutnim stresom uzrokovanim zarazom koronavirusom, izjavila je dr. Sara Cromer iz opće bolnice Massachusetts u Bostonu.

Slika nije dostupna Razvijen superjeftin i potpuno bezbolan test za dijabetičare: "Pronašli smo sveti gral"

Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da pojava manjka inzulina, ako do nje uopće dođe, nije trajna, rekla je Cromer.

Ovim su pacijentima inzulin i drugi lijekovi potrebni samo kraće vrijeme, zbog čega je iznimno važno da liječnici pomno prate tijek bolesti kako bi ustanovili hoće li im se stanje poboljšati i u kojem trenutku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti