Malo mjesto pored Imotskog krije veliku tajnu, ali i genijalan um koji samo čeka da ga prepoznaju

Mario Ljubičić (21) iz Runovića u Dalmatinskoj zagori napravio je svoj prvi električni automobil. Iako naizgled miran i povučen, kada su u pitanju elektronika i automobili, Mario je pravi stručnjak. Kako je došao na ideju za svoj prvi automobil te kako okolina komentira njegov potez, otkrio je za INmagazin.

Hrvoje Krolo/B.V. | 25.09.2018. / 17:56

Galerija

Malo mjesto Runović porkraj Imotskog, krije veliku tajnu. Jedan od najpoznatijih superjunaka na svijetu baš je ovdje odlučio čuvati svoj automobil. Ne, niste sanjali ako ste u prolazu kroz Runović ugledali Batmobil.

Napravio sam ga sam. Od ideje do samog finalnog proizvoda - prošlo je dvije godine. Znači napravio sam neke nacrte pa sam otišao na Palmižanu zaraditi da bi mogao ideju pretvoriti u neki taj proizvod i zaradio sam i vratio se, kupio alate i prije godinu dana sam počeo izrađivati i evo sad je došlo do auta, kaže Ljubičić.

21-godišnjem Mariju, inače studentu elektrotehnike, od ideje do izrade trebalo je samo godinu dana. A svoje supervozilo izradio je reciklirajući dijelove starih automobila.

Baš kad sam počeo izrađivati te nacrte bio sam ograničen mogućnostima imao sam prednje staklo od Golfa zadnje od Yuga to sam imao već kod kuće. Onda sam razmišljao da tim staklima napravim neku čvrstu šasiju i neki dizajn pa je ispalo tako kako je bio sam ograničen mogućnostima, ali i nije mi bitan toliko dizajn već funkcionalnost, naglašava taj mladi inovator.

Put do ostvarenja sna nije bio nimalo jednostavan. Sate i sate je utrošio na izradu ovog futurističkog elektromobila. Pritom su mu se događale i različite nezgode.

Kad sa svojim Batmobilom prolazi mjestom, još uvijek izaziva začuđene poglede stanovnika.

Na primjer, odem u trgovinu izađem iz trgovine i bude uvijek 10-tak znatiželjnika i razna su pitanja i tako. Najčešće pitanje je kad ćeš me provozati? Pokažem im motor, baterije i kako to sve funkcionira, kaže Ljubičić.

Batmobil nije njegova prva inovacija. Dosad je patentirao pametnu ljuljačku i pametne kontejnere. No najponosniji njegov inovativni pothvat je upravo na taj automobil.

Samo srce njega i najveća posebnost ovog automobila je što sada u stanju mirovanja kad mi se potpuno baterija isprazni ono je u mogućnosti nadopuniti 20 posto baterije. Znači da mi se tu sad isprazni mogu se vratiti doma bez ikakvih problema i to je najveća posebnost, otkriva najveću tajnu svojeg vozila.

Da sve ne ostane samo na priči, ukrcali smo se u prvi električni automobil made in Runović. Njegov je domet dvadeset kilometara, a maksimalna brzina koju postiže je 70 kilometara na sat.

Auto pokrećemo na daljinski, otkočim i auto je spremno za polazak, trenutno je u prvoj brzini. Auto je u potpunosti automatizirano. Ima automatske senzore za kišu, senzore za svjetlost, parking senzore i za automatsku kočnicu, pojašnjava Ljubičić.

Da bi ostvario svoj san trebalo je uštedjeti novac, jer njegov hobi nije nimalo jefitin. Kako bi mogao kupiti alat za svoju radionicu, sezonu je proveo radeći kao kuhar na Palmižani.

Ne bi baš rekao da sam neki profesionalac ali što je tada trebalo tad sam i naučio, skromno kaže.

Na naše pitanje osjeća li se sad kao najtraženiji neženja u kraju, Ljubičić se nasmijao. Nadam se da će ženski rod to prepoznati, odgovorio je u šali.

Mi se nadamo da će uz djevojke njegov rad ipak prepoznati i poduzetnici koji će mu omogućiti da svoj talent i dalje razvija. Te da svoje izume neće patentirati u Irskoj ili Njemačkoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti