Racionalno korištenje resursa sve je veći imperativ u svakodnevnom životu i poslovanju. Posebno se to odnosi na marine i autokampove koji su suočeni s ogromnom i često nekontroliranom potrošnjom električne energije i vode od strane korisnika.

Tom problemu doskočili su u zadarskoj tvrtki Marex elektrostroj, koja već pola stoljeća razvija rješenja povezana s energetskim i tehničkim aparatima. Danas Marex elektrostroj spada među vodeće tvrtke u proizvodnji priključnih energetskih ormarića za marine, luke, autokampove i apartmanska naselja.

Tehnološke karakteristike modernih energetskih ormara omogućile su razvoj usluge centralnog nadzora, što je kupcima od velikog značaja u poslovanju. Svrha takvog nadzora je pružanje i prikupljanje podataka svih manjih cjelina tako da se upravljanje korisničkim računima može izvoditi sa središnjeg računala.

Marex (Foto: Marex)

Priključni ormari osnovna su oprema svake marine i kampa jer omogućuju opskrbu plovila i kamp-kućica električnom energijom i vodom. Razvojem novih tehnologija pojavila se potreba za uređajima koji u realnom vremenu mogu omogućiti kontrolu potrošnje, ispravnost priključka i brzi odaziv u slučaju incidenta. Potražnja za takvim uređajima u kontinuiranom je porastu, a traže je i marine, i kampovi, i njihovi posjetitelji, odnosno krajnji korisnici, tvrdi Ana Baričić, direktorica tvrtke Marex elektrostroj.

Kako bi ova usluga bila moguća, potrebno je komunikacijskom vezom spojiti sve ormariće s centralnim računalom te izraditi recepcijski softver za nadzor i kontrolu potrošnje električne energije i vode, što je Marex elektrostroj ostvario u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu kroz natječaj Inovacijski vaučeri za MSP-ove. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 100 tisuća kuna, a tvrtki su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 75 tisuća kuna.

Ovaj inovativni proizvod pridonosi i očuvanju okoliša, a da ima izglede za dobar plasman na tržištu, potvrđuje i podatak kako se upravo ugrađuje u novu ACI marinu u Rovinju. Kako se djelatnost tvrtke Marex elektrostroj indirektno oslanja na poslovanje turističkog sektora, posebice nautičkog turizma, izlazak na međunarodno tržište u svrhu postizanja dugoročne opstojnosti i razvoja jedan je od osnovnih strateških ciljeva tvrtke.

Marex (Foto: Marex)

Stoga su u tvrtki nedavno realizirali još dva komplementarna projekta; kroz jedan su certificirali CE oznakom 17 proizvoda iz vlastitog proizvodnog asortimana. Prepoznajući važnost sudjelovanja na sajmu međunarodnog značenja, drugim su se projektom predstavili na sajmu METSTRADE u Amsterdamu, koji u svijetu nautičkog turizma predstavlja ono što sajam u Ženevi predstavlja u automobilskoj industriji.

Nakon završetka ovih projekata nastavili smo samostalno s poboljšavati naše proizvode i usluge. Tvrtka je u vlastitom angažmanu certificirala dva nova proizvoda, a uz viziju širenja na europska i globalna tržišta nastavljamo puni optimizma investirati u inovacije te razvoj ljudskih i tehnoloških potencijala, dodaje Baričić.

Priključni energetski ormari tvrtke Marex elektrostroj izrađuju se od četiriju vrsta materijala – betona, poliestera, kamena i inoksa. U ponudi je velik broj gotovih modela, a ormari se mogu i dodatno dizajnirati te prilagoditi željama, potrebama i preferencijama kupaca. Samo na taj način poduzetnik može uspjeti na zahtjevnom globalnom tržištu.

Sama riječ poduzetan sadržava u sebi cilj i opredjeljenje u životu - postaviti realan cilj, uporno raditi, preuzeti rizik i snositi odgovornost. Za mene biti uspješan znači prepoznati priliku, realizirati je i dijeliti uspjeh i zadovoljstvo sa svim sudionicima, zaključuje Ana Baričić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju