Mediteranska dijeta može spriječiti kognitivne probleme kod osoba s multiplom sklerozom

Novo istraživanje sugerira da prehrana koja uključuje svježe namirnice, plodove mora, orašaste plodove, maslinovo ulje i minimalno crvenog mesa i šećera, može spriječiti ili čak liječiti kognitivne simptome povezane s MS-om.

Branimir Vorša | 02.03.2023. / 15:00

Mediteranska hrana, ilustracija
Mediteranska hrana, ilustracija (Foto: Getty Images)

Pridržavanje mediteranske prehrane omogućuje osobama s multiplom sklerozom (MS) da imaju manje problema s kognicijom, sugerira najnovija znanstvena studija.

Studija sugerira da prehrana koja uključuje svježe namirnice, plodove mora, orašaste plodove, maslinovo ulje i minimalno crvenog mesa i šećera, može spriječiti ili čak liječiti kognitivne simptome povezane s MS-om.

MS je autoimuni poremećaj koji zahvaća mozak i leđnu moždinu. Više od polovice ljudi s dijagnozom te bolesti ima poremećaje povezane s pamćenjem, rasponom pažnje i brzinom obrade informacija.

Hrana, ilustracija Može li promjena prehrane pomoći kod multiple skleroze?

Studija i njezini rezultati

Ilana Katz Sand iz Škole za medicinu Icahn bolnice Mount Sinai u New Yorku, zajedno je s kolegama provela istraživanje na 563 osobe s MS-om, od kojih su sve bile mlađe od 65 godina starosti. Svaki je sudionik ispunio upitnik kojim je određivao koliko su slijedili mediteransku prehranu na ljestvici od 0 do 14, pri čemu viši rezultati odražavaju bolje pridržavanje mediteranskog tipa prehrane. Sudionici istraživanja su isto tako prošli i tri kognitivne procjene, a bodovanje je pokazalo kognitivno oštećenje kod sudionika najmanje dvije od tri procjene.

Nakon što su proveli prilagodbu za dob, spol, rasu, socioekonomski status, spavanje, tjelovježbu i druge čimbenike povezane sa zdravljem, znanstvenici su otkrili da je pridržavanje mediteranske prehrane bilo povezano s manjim rizikom od kognitivnih oštećenja.

Gotovo 34 posto od 133 sudionika koji su imali rezultat između 0 i 4 na upitniku o mediteranskoj prehrani, imalo je kognitivna oštećenja. S druge strane, od 103 osobe koje su imale rezultat mediteranske prehrane veći od 9, njih samo 13 posto imalo je kognitivna oštećenja.

Rezultati sugeriraju da mediteranska prehrana ima zaštitni učinak na kognitivne funkcije kod osoba s MS-om, kaže Katz Sand. Istraživanje će biti predstavljeno na travanjskom sastanku Američke akademije za neurologiju u Bostonu.

Slika nije dostupna Nova revolucionarna terapija uspjela preokrenuti simptome multiple skleroze?

Mehanizam povezan s mikrobiomom crijeva?

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se razumio sam mehanizam, Katz Sand vjeruje da bi mogao biti povezan s mikrobiomom crijeva.

Prehrana ima veliki utjecaj na sastav bakterija koje žive u crijevima i također je velika determinanta onoga što te bakterije proizvode, ističe.

Prethodne studije pokazale su da molekule koje stvaraju crijevne bakterije smanjuju upalu, a upala može pogoršati simptome MS-a. Rezultati novog istraživanja također ne objašnjavaju kako promjene prehrane mogu utjecati na MS tijekom vremena.

Slika nije dostupna Znanstvenici s Harvarda korak bliže pronalasku lijeka za multiplu sklerozu: Otkrili što bi moglo biti uzrok za njezin razvoj

Ne možemo reći na temelju ove studije da će vam se kognitivnost postati bolja ako jedete na ovaj način. Ali ovo nas pokreće u tom smjeru, poručuje na kraju Katz Sand.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti