Nova revolucionarna terapija uspjela preokrenuti simptome multiple skleroze?

Svim oboljelima od multiple skleroze nova terapija Atara Biotherapeuticsa mogla bi podići nadu u pronalazak pravog lijeka za tu kroničnu neurološku bolest

Branimir Vorša | 14.04.2022. / 14:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova imunoterapija koja cilja stanice zaražene Epstein-Barrovim virusom (EBV) zaustavila je napredovanje bolesti multiple skleroze (MS), pokazalo je malo kliničko testiranje.

Ono što je još nevjerojatnije jest da je kod nekih pacijenata moguće da su simptomi MS-a zapravo bili obrnuti, iako to nije u potpunosti identificirano u najnovijoj prezentaciji rezultata navedenog testiranja.

Rezultate testiranja predstavila je Atara Biotherapeutics na EBV i MS danu 22. ožujka te u prethodnom priopćenju za javnost još iz listopada 2021. godine.

Slika nije dostupna Znanstvenici s Harvarda korak bliže pronalasku lijeka za multiplu sklerozu: Otkrili što bi moglo biti uzrok za njezin razvoj

Usmjeravanje na virus postaje sve više obećavajući put za pomoć osobama s tom kroničnom neurološkom bolešću, budući da značajni dokazi povezuju infekciju EBV-om i konačni razvoj MS-a. Veza je iznimno jaka, ali EBV možda nije jedini krivac, već samo jedan čimbenik u dugoj kaskadi događaja koji dovode do pojave bolesti.

Ako se pacijentov MS polako pogoršava tijekom vremena od početka bolesti, onda taj pacijent ima nešto što se zove progresivna MS, koja pogađa 10-15 posto pacijenata. Progresivna MS rezultira simptomima koji se polako pogoršavaju dok imunološki sustav cilja mijelin na površini živčanih stanica, na taj način ih oštećujući i sprječavajući učinkovit prijenos signala. Zasad postoje ograničene mogućnosti liječenja progresivne MS.

Pokušavajući transformirati liječenje multiple skleroze, Atara Biotherapeutics je razvila alogenu terapiju T-stanica pod nazivom ATA188. Koncept je jednostavan, kad su stanice zaražene EBV-om, one izražavaju male proteine ​​zvane antigenima na površini zaraženih stanica, a imunoterapija sadrži imunološke stanice koje ih ciljaju i uništavaju.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili povezanost zaraze mononukleozom u djetinjstvu i adolescentskoj dobi s kasnijom dijagnozom multiple skleroze

U ispitivanju od 24 pacijenta koji su primili terapiju, 20 je zabilježilo poboljšanja ili stabilnost simptoma te nisu zabilježeni smrtonosne ili ozbiljne nuspojave.

Rani pregledi mozga upućuju na to da su neke oštećene živčane stanice mogle biti "popravljene" terapijom u procesu koji se zove remijelinacija, što bi moglo značiti preokret oštećenja uzrokovanih MS-om u živčanom sustavu, no to još nije potvrđeno.

Iako su rezultati iznimno obećavajući, radi se o ranom ispitivanju faze 1 s malom veličinom uzorka i bez placeba ili kontrolne skupine, pa je nejasno jesu li rezultati značajni u ovoj fazi testiranja.

Međutim, malo je vjerojatno da bi se ovaj popravak dogodio prirodnim putem, što sugerira da terapija na nekoj razini ima povoljan učinak.

Slika nije dostupna Njemački BioNTech razvio potencijalno cjepivo protiv multiple skleroze koje bi moglo zaustaviti razvoj bolesti

Znanstvenici sada nastavljaju upisivati ​​sudionike u svoje nasumično kliničko ispitivanje faze 2, koje će uključivati ​​veći uzorak od 80 pacijenata i dozu placeba koju će primiti takozvana kontrolna skupina pacijenata.

Izvor: IFLScience

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti