Njemački BioNTech razvio potencijalno cjepivo protiv multiple skleroze koje bi moglo zaustaviti razvoj bolesti

Rezultati testiranja na miševima pokazali su da mRNA cjepivo može zaustaviti napredovanje bolesti, ali i povratiti neke motoričke vještine.

Martina Čizmić | 15.01.2021. / 10:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici u njemačkoj tvrtki BioNTech koji su pomogli razviti cjepivo protiv COVID-19 iskoristili su istu tehnologiju kako bi se fokusirali na stvaranje cjepiva protiv multiple skleroze. I prvi su rezultati veoma obećavajući.

Naime, cjepivo koje koristi dio genetskog materijala nazvanog mRNA zapravo uči tijelo kako se boriti protiv bolesti (u ovom slučaju multiple skleroze). U slučaju cjepiva protiv COVID-19, to znači da se tijelo lakše i brže može obraniti ako dođe do infekcije.

U slučaju multiple skleroze, prva testiranja na miševima pokazala su da ubacivanje autoantigena za multiplu sklerozu u mRNA cjepivo pomaže ublažiti simptome bolesti i sprječava daljnji napredak bolesti.

Znanstvenici sa Sveučilišta Johannes Gutenberg iz Mainza, koji su surađivali s BioNTechom na razvoju cjepiva, uvjereni su kako bi mRNA cjepivo moglo pomoći imunološkom sustavu da razvije toleranciju na specifične proteine povezane s multiplom sklerozom bez kompromitiranja normalnog funkcioniranja imunološkog sustava. Naime, mRNA tehnologija zaustavlja imunološki sustav tijela da napada neurone u mozgu i kralježničkoj moždini.

Testiranje na miševima pokazalo se veoma učinkovitim. Cjepivo ne samo da je zaustavilo napredovanje bolesti već je i povratilo neke motoričke vještine koje su bile izgubljene. To je pobudilo nadu da bi slične rezultate mogli vidjeti i kod ljudi, što bi milijunima koji boluju od ove bolesti olakšalo život i smanjilo troškove njege i liječenja.

No treba istaknuti kako bi do eventualnog dolaska cjepiva u upotrebu, moglo proći još nekoliko godina.

Izvor: Sveučilište Jonannes Guttenberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti