Znanstvenici otkrili povezanost zaraze mononukleozom u djetinjstvu i adolescentskoj dobi s kasnijom dijagnozom multiple skleroze

Novo istraživanje otkrilo je da zaraza mononukleozom tijekom tinejdžerske dobi možda povezana s dijagnozama multiple skleroze u dobi od 20 godina naviše.

Branimir Vorša | 28.10.2021. / 14:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Više od 2,3 milijuna ljudi diljem svijeta žive s dijagnozom multiple skleroze (MS), a najnovije istraživanje otkriva da je razvoj te bolesti možda povezan sa zarazom mononukleozom tijekom djetinjstva ili adolescencije.

Znanstvenici iz Švedske i Velike Britanije otkrili su navedenu poveznicu koristeći podatke gotovo 2,5 milijuna Šveđana. Njihovo istraživanje otkrilo je da infekcija mononukleozom tijekom tinejdžerske dobi može biti povezana s dijagnozom multiple skleroze nakon navršenih 20 godina.

Slika nije dostupna Njemački BioNTech razvio potencijalno cjepivo protiv multiple skleroze koje bi moglo zaustaviti razvoj bolesti

Znanstvenici su isto tako istaknuli da je rizik od dijagnosticiranja multiple skleroze manji što je osoba starija kad se zarazi mononukleozom.

Ta studija na bazi stanovništva koristila je švedski popis stanovništva kako bi pronašla pojedince rođene između 1. siječnja 1958. i 31. prosinca 1994. godine i koji su navršili starosnu dob od 25 godina u periodu između 1. siječnja 1990. i 31. prosinca 2019. godine. Sudionici te studije provjeravani su svakih 15 godina u periodu od 1978. do 2018. godine.

Da bi napravili precizna otkrića, znanstvenici su isto tako u obzir uzeli i spol sudionika, redoslijed rođenja, dob roditelja pri rođenju te eventualnu MS dijagnozu kod roditelja. Uzeli su u obzir i zdravstveno stanje braće i sestara pojedinaca promatranih u studiji.

Od 2.492.980 ocijenjenih sudionika, njih 5867 je imalo dijagnosticiranu multiplu sklerozu nakon navršenih 20 godina, otkrila je studija. Medijanska prosječna dob pojedinaca s dijagnosticiranom MS iznosi 31 godinu starosti.

Postojale su primijećene poveznice između zarazne mononukleoze u djetinjstvu i adolescentskoj dobi te povećanog rizika od MS dijagnoze. Ta je poveznica ostala značajna i nakon kontrole zajedničkih obiteljskih faktora, ističu autori studije.

Švedski i Britanski znanstvenici smatraju da raspon starosne dobi može odražavati razliku u osjetljivosti na izloženost okoliša zbog razvojnih promjena imunološkog sustava te središnjeg živčanog sustava.

MS je bolest imuniteta koja nagriza zaštitni sloj živaca. Ona može onesposobiti mozak i leđnu moždinu. Simptomi bolesti uključuju utrnutost, drhtavicu te manjak koordinacije.

Slika nije dostupna Veliko otkriće u liječenju multiple skleroze: Nova potencijalna terapija daje impresivne rezultate već nakon četiri dana

Što se mononukleoze tiče, ta se zarazna bolest prenosi slinom, a izaziva je Epstein-Barrov virus herpesa. Njezini simptomi uključuju umor, osip, vrućicu te natečene žlijezde. Najmanje jedan na četiri tinejdžera i mlađih odraslih osoba koji se zaraze navedenim virusom razvije mononukleozu, prema službenim podacima američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC).

Izvor: People

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti