Novi opoziv: Povlači se gotovo milijun automobila zbog problema s kočnicama

Opoziv se odnosi na ukupno 993.407 vozila, uključujući njih 70.000 u Njemačkoj.

Branimir Vorša | 06.06.2022. / 13:48

Mercedes GL
Mercedes GL (Foto: Afp)

Njemački autodiv Mercedes-Benz povlači gotovo milijun svojih starijih vozila iz cijelog svijeta zbog potencijalnih problema s njihovim kočionim sustavom. Tijekom vikenda tvrtka je priopćila da će kontaktirati vlasnike vozila jer bi njihove kočnice mogle biti pod utjecajem "napredne korozije".

Opoziv se odnosi na ukupno 993.407 vozila, uključujući njih 70.000 u Njemačkoj.

Mercedes je prošle godine povukao sličan broj automobila zbog sigurnosnog problema s njihovim sustavom za hitne pozive.

Tvrtka je priopćila da su vozila u posljednjem opozivu proizvedena između 2004. i 2015. godine i da su iz njezine serije SUV-ova ML i GL te luksuznih monovolumena R-klase.

Utvrdili smo da bi u nekim od tih vozila na funkciju pojačivača kočnice mogla utjecati napredna korozija u području zglobova kućišta. Možda bi bilo moguće da posebno jak ili jak manevar kočenja prouzrokuje mehaničko oštećenje pojačivača kočnice. U tako rijetkom slučaju ne bi bilo moguće usporiti vozilo preko radne kočnice. Tako bi se povećao rizik od sudara ili ozljeda, rekao je Mercedes u priopćenju u subotu.

Mercedes je rekao da odmah počinje s opozivom i da će proces uključivati ​​pregled potencijalno neispravnih vozila i zamjenu dijelova ako bude potrebno.

U veljači 2021. godine Mercedes je povukao više od milijun automobila zbog kvara u svojoj značajci "eCall", koja upozorava hitne službe o nesreći i prenosi lokaciju vozila. Kvar je značio da je moguće da se pošalje pogrešna lokacija.

Budući da je problem bio povezan sa softverom, popravak je uglavnom obavljen bežičnim putem pomoću postojeće mobilne podatkovne veze automobila.

Sustav eCall obvezan je u Europskoj uniji za sve automobile prodane poslije 2018. godine.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti