Meta opet na udaru regulatora: Sigurnosni propust koštat će ih 91 milijun eura

Kazna je mogla biti i puno veća, ali je DPC u obzir uzeo olakotne okolnosi.

Martina Čizmić | 30.09.2024. / 16:00

Meta (Foto: Afp)

Meta se našla na udaru još jednog regulatora. Komisija za zaštitu podataka Republike Irske (DPC) kaznila je vlasnika Facebooka, Instagrama i drugih popularnih aplikacija i mreža kaznom od ukupno 91 milijun eura zbog, kako su istaknuli, nenamjernog netočnog pohranjivanja stotina milijuna korisničkih lozinki.

Podsjetimo, incident se dogodio u ožujku 2019. godine kad je otkriveno da je dio lozinki korisnika Metinih društvenih mreža pohranjeno u otvorenom tekstu bez enkripcije ili zaštite.

Kazna je mogla biti mnogo viša jer se radi o kršenju europske GDPR odredbe, no DPC je u svojoj odluci naveo da lozinke nisu bile dostupne vanjskim stranama.

Opće je prihvaćeno da se korisničke lozinke ne bi trebale pohranjivati ​​u otvorenom tekstu, s obzirom na rizike od zlouporabe koji proizlaze iz osoba koje pristupaju takvim podacima, istaknuo je zamjenik povjerenika DPC-a Graham Doyle u izjavi. Moramo imati na umu da su lozinke koje su predmet razmatranja u ovom slučaju posebno osjetljive jer bi omogućile pristup korisničkim računima na društvenim mrežama. 

Ovo nije prvi put da je DPC kaznio Metu na temelju europske GDPR odredbe. U svibnju 2023. kaznio Metu s 1,2 milijarde eura zbog kršenja zakona Europske unije koji pokrivaju zaštitu podataka. Iz Mete su se na tu odluku žalilli.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti